Seks kommuner er stadig i spil til atomaffald

7. februar 2013 15:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Seks kommuner er stadig i spil til atomaffald
Billede mangler

Det er fortsat en mulighed, at en eller flere af seks danske kommuner skal aftage det omdiskuterede atomaffald fra Risø. Men sundhedsminister Astrid Krag (SF) og Folketingets politikere er også åbne for at sende affaldet til udlandet eller gøre depoter i Danmark til midlertidige opbevaringssteder.

 

Det fortalte ministeren til borgmestrene fra de kommuner, der kan blive endestation for affaldet, på et møde i Sundhedsministeriet torsdag.

Krag gjorde det klart for både borgmestrene og pressen, at man endnu ikke er kommet nærmere en løsning, og det ikke bliver offentliggjort før udgangen af 2013, hvilke to af de seks placeringer, man vil indskrænke udvælgelsen til.

Sundhedsministeriet har været kraftigt kritiseret for, at de seks kommuner, Skive, Struer, Lolland, Bornholm, Kerteminde og Roskilde, hvor Risø ligger, ikke er blevet taget med på råd. Men den kritik afviser Astrid Krag.

– Vi har gjort meget ud af at inddrage de berørte kommuner, når der har været noget nyt at fortælle. Når der ikke er noget at orientere om, eksempelvis fordi fagfolk har arbejdet, så kan man ikke orientere. Vi har en fælles forståelse af, at det er en fordel, hvis der er god kontakt, lyder det fra sundhedsministeren efter mødet.

Borgmestrene er dog også positive over dialogen.

– Jeg synes, at ministeren var lydhør over for de ønsker, vi havde for at være med i den her proces. For at komme med indspark med den viden, vi har om lokalsamfundene. Det er vigtigt for os kommuner og for borgerne, at vi bliver medspillere, siger Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), men understreger også, at der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål.

Den holdning deler Struers borgmester, Niels Viggo Lynghøj (S), som er nogenlunde tilfreds med torsdagens møde.

– Kom vi fra mødet med viden om, at man kun kiggede på eksportløsningen eller mellemlagerløsningen, så havde det været et super møde. Men det er ikke der, vi er nu, for vi har ikke fået tilsagn om, at affaldet ikke skal ligge i en af vores fem kommuner. Det er dog positivt, at vi er blevet inddraget nu, siger han.

Skives borgmester, Flemming Eskildsen (V), understreger, at trods positive takter fra ministeren er borgmestrenes fælles mission ikke ændret.

– Der er ikke nogen ændring i vores holdning til, hvordan vi ser på et slutdepot i en af vores kommuner: Det vil være så skadeligt som noget. Men vi anerkender, at man nu seriøst ser på de forskellige muligheder, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu