Selv i bedre tider vil Vestager være skrap

27. marts 2012 19:13 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Selv i bedre tider vil Vestager være skrap
Billede mangler

Flere og flere økonomer herhjemme og især i USA tror på, at økonomien er på vej mod bedre tider til gavn for os alle.
Men selv om de positive vinde skulle holde til et virkelighedstjek, så kræver økonomi- og erhvervsministeren, Margrethe Vestager(R), at det offentlige holder livremmen spændt.
“Kernen er, at man skal holde sine budgetter,” slår Vestager fast.
Den netop aftalte budgetlov er planlagt til at træde i kraft 1. januar 2014, men statens “bragende underskud” og EUs hentillinger gør den økonomiske disciplin bydende nødvendig allerede nu, siger hun til Newspaq.
Margrethe Vestager påpeger, at de gode tider alene kan skubbes på vej af vækst. Ikke offentligt overforbrug:
“Det, der afgør, om der er lidt eller meget luft i budgetterne, er, om der er vækst i Danmark. Derfor håber vi, der kan blive højere til loftet i Danmark, for hvis vi får vækst, så bliver der lidt mere at bruge.”
Budgetloven er derfor en lov, som frem for alt betyder, at kommuner, regioner og stat holder sig til de penge, de får, lyder det.
“Vi fastlægger ikke, at der altid skal være lavloftet i Danmark. Hvis der sker vækst og udvikling i Danmark, så kan der godt blive højere til loftet.”
Og netop orden i de offentlige kasser er bestemmende for, om opsvinget virkelig kommer, lyder ministerens analyse:
“Jeg tror, at det, der er meget afgørende for at få forbrugere og virksomheder til at investere i nyt udstyr eller andet, er, om det offentlige har et fornuftigt og ordentligt forhold til de skattekroner, som vi skraber ind. Og det bidrager det her til.”
Men at aftalen ikke på et givent tidpunkt kan sætte grænser for politikernes mulighed for at understøtte et opsving, er alle ikke enige i.
Dansk Folkeparti er med i dele af dagens aftale, men står uden for kravet om højest 0,5 procents underskud i det offentlige efter 2014. Finansordfører Kristian Thulsen Dahl kalder denne del af aftalen en “spædetrøje”, som han mener, kommer direkte fra EU.
“Når vi har holdt os ude af den del, så er det fordi, det strammer mulighederne for dansk demokrati,” siger han til Newspaq.
DF’eren mener eksempelvis, at regeringens kickstart til ti milliarder aldrig kunne være blevet gennemført, hvis budgetloven allerede var gældende.
Det afvises dog af finansminister Bjarne Corydon.
“Det er ikke et retvisende eksempel,” siger han med henvisning til, at budgetloven giver luft til ekstraordinære anlæginvesteringer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu