Selvmord: Sådan får du hjælp

21. oktober 2016 15:23 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Hængning og piller er mulige selvmordsmetoder. Men den mest smertefri metode er stadig et ultimativ valg. Søg hjælp, hvis du tænker på selvmord.

Selvmord: Sådan får du hjælp
Det er ikke kun svage mennesker, der begår selvmord. Det er en tanke, der kan ramme alle. Men har tanken ramt dig, kan du søge hjælp. Foto: Scanpix.

Selvmord er et ord, der er forbundet med tabuer. Det er forbundet med psykiske lidelser og svaghed. For det er da kun svage mennesker, der begår selvmord? Ikke, hvis man spørger Jeppe Kristen Toft, direktør for organisationen Livslinien, der hvert år er i kontakt med mere end 14.000 mennesker om selvmord. Her er konklusionen klar.

– Det er et tabu, at det kun er svage mennesker og psykisk syge, der begår selvmord. Der er ingen befolkningsgruppe, samfundsgruppe eller indkomstgruppe, der er overrepræsenteret af dem, vi taler med. Det, de har til fælles er oplevelsen af ensomhed. De har ikke nogen at dele det med, forklarer Jeppe Kristen Toft.

Newsbreak.dk har kontaktet Livslinien for at få sat ord på en række spørgsmål, der kredser om begrebet selvmord. Der et emne, ethvert nyhedsmedie på et eller andet tidspunkt kommer til at beskæftige sig med. For folk begår selvmord i Danmark. Og nogle vælger at gøre det på måder, der involverer offentligheden i et eller andet omfang. Og så skriver nyhedsmedierne om dem.

Alle tænker på det

Men det er vigtigt at få forklaret og konkretiseret nogle ting omkring begrebet selvmord. Det vigtigste er at understrege, at alle kan blive ramt af så megen modløshed, at intet andet end selvmord virker til at være næste skridt i livet. Og det er derfor også vigtigt at understrege, at man som dansker har mulighed for at få hjælp, hvis man har det sådan. Selv, hvis man ikke føler, at man har nogen at snakke med.

– Det første, man skal gøre er at sige det til nogen, der kan hjælpe en. Det kan være egen læge, og det er også et godt bud at kontakte organisationer som Livslinien. Den store barriere er at få sagt det højt, fortæller Jeppe Kristen Toft.

For hvis først man kan sige højt, at man tænker på at tage sit eget liv, så kan det virke lettere at opsøge hjælp. Men man skal være bevidst om, at tanken om selvmord udmønter sig på mange måder. Man tænker ikke nødvendigvis specifikt på at begå selvmord.

– Tankerne er ikke nødvendigvis formuleret som selvmordstanker. Men det at have det så skidt, at man ikke kan overskue fremtiden eller den situation, man sidder i, og det at man bare vil væk, det er i bund og grund selvmordstanker, siger Jeppe Kristen Toft.

Tænker du på selvmord?

Derfor er det vigtigt, at man både som enkeltperson – og som pårørende – er villig til at spørge sig selv og sine nærmeste om det helt konkrete: “Tænker du på at begå selvmord?”

– Vi har ansvar for at sige det højt selv. Hvis vi har brug for hjælp. Men vi har også ansvar for at kigge på hinanden. Og det kan virke at blive spurgt direkte. Det er ofte, at det skal formuleres så tydeligt, at folk giver op op og giver slip på sig selv og siger det højt, siger Jeppe Kristen Toft.

Det er nemlig let at sige, at man har det fint, hvis folk spørger, hvordan man har det. Det er let at ignorere de tanker, der kredser omkring valget om at begå selvmord. Men bliver man spurgt direkte, bliver man bedt om at forholde sig til det.

– Det er det, vi alle sammen drømmer om. At der er nogen, der kigger på os og spørger, “er der noget, jeg kan hjælpe dig med?”, siger Jeppe Kristen Toft.

Smertefrit selvmord

Blandt de 14.000+ årlige samtaler, Livsliniens medarbejdere har med folk, der enten selv tænker på at begå selvmord eller er pårørende til en, der tænker sådanne tanker, er der også de rigtig hårde samtaler. Det er med de mennesker, der sidder og er på nippet til at træffe det sidste valg. Valget om at tage deres eget liv.

For mænd ender beslutningen ofte med at munde ud i hængning. For kvinder ender det ofte med at være piller, valget falder på. Og i disse tider, hvor information sjældent er længere væk end et opslag på Google, er begreber som “selvmord hængning,” “selvmord med piller” og “smertefri selvmord” noget, folk går op i, når først tankerne presser sig på. Især det sidste er et begreb, folk med selvmordstanker går op i

– Hvis du tænker så langt som på at begå selvmord, så havner du hurtigt der. De første tanker folk får om at begå selvmord er ofte meget dramatiske. Nogle der vil føre døden med sig. Hvis du kan skyde dig selv i hovedet. Eller hoppe ud foran et tog. Men folk tænker også, at det er metoder, der er forbundet med meget smerte. Og jeg tror, at det er naturligt, at smertefrit selvmord ligger højt i ting, folk søger efter, siger Jeppe Kristen Toft.

Du kan få hjælp

Jeppe Kristen Toft fortæller, at en organisation som Livslinien selvfølgelig helst slet ikke burde eksistere i et land. For i den perfekte drømmeverden begår folk ikke selvmord. Men sådan forholder verden sig selvfølgelig ikke.

– Ideologisk set kunne vi arbejde på at gøre og selv overflødige. Men det er på ingen måde realistisk, siger Jeppe Kristen Toft og fortsætter:

– Det, vi arbejder på hver eneste dag er, at folk der har de her tanker skal have hjælp. De skal have hjælp til at få dem bearbejdet og behandlet, så de kan slippe af med tankerne. Uanset hvilket samfund, vi bevæger os i retning af, vil der være folk, der får det dårligt, siger Jeppe Kristen Toft.

For ham er det vigtigste, at folk bliver bevidste om, at de kan få hjælp. Hvis de selv ønsker det.

Fakta

Selvmord - statistik og hjælp

2254 mænd og 792 kvinder valgte i årene fra og med 2010 til og med 2014 at tage deres eget liv. Det er godt 600 selvmord om året.

Livslinien fører hvert år mere end 14.000 samtaler med pårørende til folk, der overvejer at tage deres eget liv – folk, der overvejer at tage deres eget liv og folk, der er i færd med at gennemføre et selvmordsforsøg.

Du har mange muligheder for at få hjælp, hvis du overvejer at tage dit eget liv. Du kan ringe til Livslinien på 70 201 201 – din egen læge og mange, mange andre. Se eventuelt Livsliniens oversigt over rådgivningstilbud.

Er du pårørende til en, der har begået selvmord, findes der også foreningen Efterladte.dk.

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu