Selvvalgt uddannelse skader akademikeres jobchancer

25. februar 2013 22:20 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Selvvalgt uddannelse skader akademikeres jobchancer
Billede mangler

Det er i høj grad landets arbejdsløse akademikere, der gør brug af dagpengemodtagernes ret til seks ugers selvvalgt uddannelse, mens de lavtuddannede og ufaglærte er mindre flittige til at bruge ordningen. Det skriver Momentum, Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev.

 

Men det er sjældent, de højtuddannede ser nogen positiv effekt af deres lærevillighed. Tværtimod har en undersøgelse, som Rambøll gennemførte for Arbejdsmarkedsstyrelsen i 2011, vist, at de seks uger på skolebænken kan have en decideret negativ effekt for akademikere. De var nemlig længere om at komme i arbejde end andre på samme uddannelsesniveau.

I 2009 foreslog den daværende Arbejdsmarkedskommission at sløjfe ordningen. Og daværende kommissionsformand, Jørgen Søndergaard, som i dag er direktør i SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, holder stadig fast i anbefalingen.

»Jeg mener, at ordningen bør afskaffes. Det er en mærkelig måde at bruge samfundets penge på, at man siger til de ledige, at de bare må tage den uddannelse, de har lyst til. Uddannelse og kurser er fint, hvis det sker som en del af et forløb i jobcentret, hvor man kommer frem til, at det kan være vejen til et bestemt job, eksempelvis at tage AMUs transportuddannelse. Men at lade de ledige uddanne sig ud i det blå hjælper dem ikke i job,« siger Jørgen Søndergaard til Momentum.

KL har tidligere foreslået at målrette ordningen om selvvalgt uddannelse mod de svageste ledige, som har den største gavn af den selvvalgte uddannelse, men det er Socialdemokraterne ikke umiddelbart tilhængere af.

»Vi kommer selvfølgelig også til at diskutere selvvalgt uddannelse i den forestående diskussion om beskæftigelsesindsatsen. Men jeg vil jo ikke udelukke, at de højtuddannede har brug for et kursus eller noget uddannelse, som kan få dem tættere på et job. Men hvis de bare tager et kursus for sjov, er det selvfølgelig ikke i orden,« siger arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S) til Momentum.

Ifølge nyhedsbrevet kostede den selvvalgte uddannelse næsten en halv milliard kroner i 2012, og ordningen blev i særlig grad brugt af medlemmer af ledernes, journalisternes, magistrenes, akademikernes og økonomernes a-kasser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu