ANNONCE

Sender advarsel: -I er lette ofre

22. oktober 2020 06:08 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Det Kriminalpræventive Råd advarer nu små virksomheder om it-kriminalitet.

De små virksomheder er ikke rustet godt nok til at sikre sig mod it-kriminalitet. Sådan lyder vurderingen fra Det Kriminalpræventive Råd.

Det er også årsagen til, at de er gået sammen med brancheorganisationerne Dansk Industri og TEKNIQ Arbejdsgiverne, for at opfordre små danske virksomheder til at prioritere virksomhedens it-sikkerhed.

– Det er ikke længere nok at låse døren til sin butik eller virksomhed, når man holder fyraften. De kriminelle kan komme ind på helt nye måde via nettet, og det bliver de små virksomheder nødt til at gardere sig bedre i mod, siger formand for Det Kriminalpræventive Råd Erik Christensen.

Selv om det måske ikke ligger lige til højrebenet, så er små virksomheder i stor risiko for at blive udsat for it-kriminalitet, derfor har de iværksat kampagnen Din Virksomhed, Dit Ansvar, der skal oplyse om netop dette, skriver Det Kriminalpræventive Råd i en pressemeddelelse.

Tror ikke de er i fare

Som følge af en falsk mail har en entreprenør mistet 210.000 kroner, en håndværker har fået stjålet al sin kundedata og en vvs’er har fået hacket sin mail. Det er blot nogle af de ting, som små virksomheder kan udsættes for, hvis ikke it-sikkerheden er i top.

Der er stor risiko for, at en stor del af de små virksomheder udsættes for lignende it-angreb, da 39 procent af små virksomheder ikke har et utilstrækkeligt it-sikkerhedsniveau. Det viser tal fra Erhvervsstyrelsen.

Det Kriminalpræventive Råd peger på, at årsagen kunne være, at de små virksomheder ikke føler sig truet, selv om de burde føle det. Det viser en kvalitativ undersøgelse blandt virksomheder med en til 10 ansatte, som de har stået bag.

– Den største barriere for de små virksomheder er, at de simpelthen ikke tror, at de bliver ramt. Men vi kan se, at flere små virksomhederne mangler et helt grundlæggende niveau af sikkerhed, siger Anja Schulze-Larsen, der er udviklingskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd.

I risiko for at lukke

Det er vigtigt, at de små virksomheder i Danmark får øjnene op for, at de er risiko for at blive lagt ned af it-kriminalitet. I 2017 blev 11.000 små og mellemstore virksomheder ramt af it-kriminalitet.

Dansk Industri er også klar over, at it-kriminalitet er en stor trussel for deres medlemmer. Faktisk understreges det, at it-kriminalitet kan være grundlaget for, at små virksomheder lukker.

– Et målrettet hackerangreb mod en virksomhed, kan i værste fald true små virksomheders eksistens. Alt for ofte prioriterer virksomhederne først it-sikkerhed, når de har været i kløerne på cyberkriminelle. It-sikkerhed skal være lige så naturligt i virksomheden som lås på dørene, siger Morten Rosted Vang, fagleder for digital ansvarlighed og cybersikkerhed i Dansk Industri.

Danmarks tredjestørste arbejdsgiver- og erhvervsorganisation TEKNIQ Arbejdsgiverne peger på, at særligt virksomheder indenfor metal, vvs og el bør optimere på deres it-sikkerhed.

– Viden om it-sikkerhed er særligt vigtigt blandt vores medlemmer, hvor digitale og intelligente løsninger fylder mere og mere inden for de forretningsområder, vores medlemmer beskæftiger sig med. I takt med at flere elektriske apparater og maskiner bliver tilsluttet internettet, øges risikoen for cyberkriminalitet, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu