ANNONCE

Dronningen VIL i kirke

23. december 2020 10:32 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

I domkirken i Aarhus regner man med dronningens deltagelse i julegudstjenesten den 24. december.

Dronningen VIL i kirke
Dronning Margrethe an kommer til julegudstjenesten i Aarhus Domkirke 2019. Det ser hun ud til at gøre igen i år. Foto: Scanpix

Dronning Margrethe holder som bekendt fast i at rejse til Jylland for at fejre jul.

Det på trods af, at flere eksperter har været ude at advare mod at rejse på tværs af landsdele over julen.

En anden ting, flere eksperter har advaret mod, er risikoen for smittespredning ved årets julegudstjenester.

Alligevel regner man i Aarhus Domkirke med dronningens deltagelse i julegudstjenesten klokken 16 den 24., siger domprovst Gerda Neergaard Jessen til Avisen Danmark:

– Det er den meddelelse, vi har fået, siger hun.

Potentiel smittebombe

Blandt andre Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet, har været ude at advare om smittefaren ved julegudstjenesterne.

– Man skal tænke sig grundigt om for, om man har et behov for at komme i kirke juleaften. Hvis man føler, man har behovet, skal man selvfølgelig gøre det. Jeg ved, det er vigtigt for mange mennesker, og det skal man have respekt for. Men man skal tænke sig om, når man kommer derned – særligt hvis man tilhører en af de særligt sårbare grupper, siger han til Avisen Danmark.

Desuden har 2000 kirkeligt ansatte – uden held – skrevet under på en underskriftsindsamling med målet om, at få kirkerne lukket til jul.

I den seneste tid har det også vrimlet med eksempler på kirkelige handlinger, der har ageret smittebomber.

I Havdrup, der ligger mellem Køge og Roskilde, holdt man gudstjeneste 1. søndag i advent og siden en børnegudstjeneste og et filmarrangement, hvor alle coronaretningslinjer blev overholdt.

Alligevel spredte smitte med coronavirus sig. I løbet af en uge var 32 smittede. Heraf seks ud af ni medarbejdere i kirken, fortæller Kristine Stricker Hestbech til DR.

Julebal i coronaland

Oprindeligt lød dronning Margrethes juleplaner, at hun skulle fejre jul på Schackenborg Slot i Tønder Kommune med prins Joachim og dennes familie.

Siden oplyste Kongehuset i en pressemeddelelse, at jule- og nytårsplanerne tilpasses på grund af COVID-19 situationen, og det betød kort sagt, at juleaften blev rykket fra Schackenborg til Marselisborg i Aarhus.

Det betyder, at julen er rykket fra Tønder Kommune, der 23. december har landets 3. laveste incidenstal – 53,6 smittede per 100.000 indbygggere over den seneste uge – til Aarhus Kommune, der har et incidenstal på mere end 500.

Virolog Allan Randrup Thomsen har over for TV2 påpeget, at rejseaktivitet kan øge smittetallene, som man så det i USA under højtiden thanksgiving sidst i november.

– Det bedste er at undgå det, og hvis man plejer at være en større forsamling til jul, så kunne man jo bare i år være nødt til at dele det op i mindre grupper, siger Randrup.

Kronprinsfamilien bliver i København, hvor de fejrer jul på Amalienborg i hinandens selskab.

Kongehuset har ikke ønsket at kommentere dronningens rejseplaner over for Newsbreak.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu