ANNONCE

Afslører: Statens Serum Institut i alvorlig fejl

19. maj 2020 04:18 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Beregning viste større effekt af nedlukning, end der var belæg for, skriver Berlingske.

I et notat 30. marts – knap tre uger efter nedlukningen af samfundet – konkluderede Statens Serum Institut (SSI), at smittetrykket i Danmark var næsten halveret fra 12. marts til 24. marts.

Smittetrykket – hvor mange andre en person med coronavirus smitter – var ifølge notatet faldet fra 2,6 til 1,4.

Men den beregning var fejlagtig, skriver Berlingske.

Smittetrykket var 12. marts kun 1,5. Og 24. marts var det så faldet til 1,3, viser Berlingskes gennemgang af data og beregninger fra SSI.

Over for Berlingske anerkender Tyra Grove Krause, der er afdelingschef ved SSI, at man har lavet en fejl i notatet fra 30. marts.

Fejlen skyldes blandt andet, at der i tallene for smittetrykket ikke er korrigeret for personer, der er smittet i udlandet.

Det giver et mere retvisende billede af smittens spredning i Danmark, hvis man ikke medtager personer, der er smittet i udlandet, i regnestykket.

Roste indsats

Da SSI 30. marts skulle sætte ord på, hvordan nedlukningen af samfundet tre uger forinden havde påvirket smittetrykket, sagde faglig direktør Kåre Mølbak, at Danmark havde været heldige og kloge.

På pressemødet var også statsminister Mette Frederiksen (S) tilfreds med udviklingen, som blandt andet det fejlbehæftede notat viste.

– Vi kan nu begynde at se effekten. Det nytter. Det virker. Alt dét vi gør ved fælles kraft, sagde hun.

Både professor i virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen og professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren siger til Berlingske, at der er tale om en fejl.

SSI har flere gange understreget, at der er usikkerhed ved beregningen af smittetrykket.

Smittetrykket bruges blandt andet til at vurdere udviklingen af coronasmitte i samfundet.

Hvis det er 1,3, betyder det, at en smittet person gennemsnitligt overfører virusset til 1,3 andre. Når tallet er under 1, er epidemien aftagende, mens den udvikler sig, hvis tallet er over 1.

Fase 2 i genåbningen af Danmark er lige nu i fuld gang – i galleriet ovenfor kan du blive klogere på, hvad der kommer til at ske i fase 3 og 4.

Fakta

Hvad er 'smittetryk'?

* Smittetrykket er en betegnelse for, hvor mange personer en smittet med coronavirus i gennemsnit smitter.

* Den 29. april var smittetrykket i Danmark eksempelvis på 0,9. Det vil sige, at en smittet person i gennemsnit smitter 0,9 andre, eller at 100 smittede personer overfører virusset til 90 andre.

* Hvis smittetrykket er under 1,0, er det udtryk for, at epidemien aftager.

* Hvis smittetrykket er over 1,0, er det udtryk for, at epidemien udvikler sig.

* Der er flere måder at beregne smittetrykket på, men SSI har valgt at estimere det ud fra antallet af coronarelaterede indlæggelser på sygehusene.

* SSI understreger, at tallene er behæftet med usikkerhed.

Kilde: Statens Serum Institut.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu