Sexafpresning på nettet: Undgå ubehagelige overraskelser

27. juni 2018 06:03 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Det er især unge, der udsættes for sexafpresning

Del:

Man skal være varsom med, hvad man deler med folk på nettet.

Det advarer Det Kriminalpræventive Råd om, efter politiet på det seneste har modtaget mange henvendelser om afpresningsmails.

Det er specielt de unge, der bliver afpresset på nettet. En undersøgelse som Red Barnet har udført i samarbejde med deres søsterorganisationer i Ungarn og England viser, at fem procent af de unge inden for det seneste år har oplevet, at nogen har brugt seksuelle billeder af dem til at true eller afpresse dem.

De oplever dog oftest, at truslerne om virus, kameraovertagelse og afsløring af seksuelt krænkende billeder ikke har haft noget på sig.

Vi har i billedgalleriet ovenfor samlet Det Kriminelpræventive Råds guide til, hvad man skal gøre, hvis man bliver udsat for sexafpresning.

Fakta

Hvad er sexafpresning?

Sexafpresning – eller sextortion – er når uvedkommende får adgang til private billeder eller videoer med seksuelt indhold og truer med at offentliggøre dem, hvis ofrene ikke sender flere billeder eller betaler et beløb.

Sådan foregår sexafpresning

  1. Kontakten skabes fx på Facebook, Chatroulette eller et andet socialt medie. Gerningsmanden bruger en falsk profil med et falsk billede af sig selv
  2. Når kontakten er etableret, vil man ofte blive bedt om at flytte til et mere privat forum med webcam, eksempelvis Skype
  3. Her udveksler man seksuelle billeder og/eller filmklip. Der vil ofte være tale om en gradvis proces, hvor begge parter udleverer nøgenmateriale
  4. Gerningsmanden gemmer eller optager materiale og afpresser herefter offeret ved at fortælle, at videoen eller billederne vil blive offentliggjort eller sendt til venner, familie og kollegaer, med mindre du betaler
  5. I andre tilfælde vil gerningsmanden kræve nye seksuelle billeder i stedet for penge, og i de værste tilfælde kan offeret bliver presset til at mødes med gerningsmanden i den virkelige verden.

Gerningsmanden er ofte dygtig til at manipulere, og hvis først kontakten er skabt, kan det være meget svært at gennemskue, om der er tale om et kriminelt eller et reelt forhold. Det er heller ikke muligt i praksis at forhindre at billeder og film spredes, hvis det først er blevet delt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu