ANNONCE

Kræves fyret for sexistiske udtalelser

4. februar 2021 06:22 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Præsident for OL-komité er kommet i klemme efter udtalelse om, at kvinder taler for meget på møder.

Kræves fyret for sexistiske udtalelser
Sexistiske udtalelser kan sende Japans OL-chef ud i kulden. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)

Chefen for Japans OL-organisationskomité, Yoshiro Mori, kan blive nødt til at forlade posten som følge af sexistiske udtalelser om kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Det erkender Mori, der er tidligere premierminister i Japan, over for en japansk avis torsdag.

På sociale medier i Japan opfordres han til at træde tilbage, efter at han på et møde i Japans Olympiske Komité (JOC) kritiserede kvindelige medlemmer af bestyrelsen for at tale for meget.

– Hvis vi øger antallet af kvinder i bestyrelsen, så er vi nødt til at være sikre på, at deres taletid bliver delvist begrænset. De har svært ved at standse, og det er irriterende, sagde Mori på mødet ifølge avisen Asahi.

Han tilføjede, at der er omkring syv kvinder i organisationskomitéen, “men alle kender deres plads”.

Flere kvinder i bestyrelsen

I 2019 besluttede JOC at stile efter, at mindst 40 procent af dens bestyrelsesmedlemmer skulle være kvinder, men aktuelt er der kun fem kvinder blandt de 24 medlemmer – altså cirka 20 procent.

Den 83-årige Mori har indkaldt til et pressemøde klokken 06.00 dansk tid torsdag. Her ventes han at redegøre for sine udtalelser og undskylde for dem, rapporterer tv-stationen Nippon.

– Jeg mener, at jeg er nødt til at opfylde mine forpligtelser (som præsident for organisationskomitéen, red.), men jeg kan blive nødt til at trække mig, hvis opfordringerne til det tager til i styrke, siger Yoshiro Mori.

En ledende oppositionspolitiker ved navn Renho Saito betegner Moris udtalelser som “skamfulde”.

– Hans kommentarer er i direkte strid med den olympiske ånd, som tager afstand fra forskelsbehandling og opfordrer til venskab, solidaritet og retfærdighed, skriver hun i et tweet.

Fakta

Hvad indebærer en OL-udskydelse?

OL i Tokyo er udskudt til 2021 på grund af udbruddet af coronavirus.

Med sådan en beslutning medfølger en lang række udfordringer.

Her kan du blive klogere på, hvad en OL-udskydelse indebærer.

* Turneringskalender:

At flytte OL ind i en i forvejen tætpakket sportskalender i 2021 giver udfordringer for både atleter, arrangører og medier.

Det Internationale Atletikforbund, World Athletics, har gjort det lidt lettere ved at melde ud, at man var klar til at flytte VM, der er sat til at blive afholdt i august 2021 i USA, til fordel for OL.

Japan står i forvejen til at være vært for VM i svømning fra 16. juli til 1. august næste år. Det er uvist, hvad OL-udskydelsen får af konsekvenser for afholdelsen af dette.

Samtidig er fodbold-EM blevet flyttet til næste sommer på grund af coronavirus.

* Stadioner, haller og diverse OL-anlæg:

OL-konkurrencerne i Japan stod til at blive afholdt 43 forskellige steder. Nogle anlæg er bygget til midlertidigt brug, nogle er opført til også at blive brugt efter OL, og andre er blevet renoveret til lejligheden.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har tidligere fremhævet netop dette emne som en udfordring i forhold til en udskydelse. Der er risiko for, at nogle af konkurrencestederne ikke er tilgængelige i fremtiden.

Det nybyggede olympiske stadion skulle efter OL bruges til kultur- og sportsarrangementer. Nu skal eventuelle arrangementer udskydes eller aflyses.

Samtidig har OL-arrangørerne lagt beslag på konferencecenteret Tokyo Big Sight, der skulle huset de mange medier, der dækker OL. Det er som regel booket mange måneder i forvejen, og det kan vise sig svært at finde plads i 2021.

* OL-byen:

21 lejlighedstårne på mellem 14 og 18 etager opføres til at huse alle OL-deltagerne under legene. Planen var efterfølgende at renovere dem og lave dem til luksuslejligheder, der enten bliver solgt eller lejet ud.

Det er allerede sket for flere lejligheder, men nu må køberne/lejerne altså vente i uvished på, hvordan de kan flytte ind i deres nye hjem.

* Hoteller:

Et hav af hotelværelser har været booket til OL i mange måneder. Mange har betalt store summer i depositum, som de kan ende med at miste, ud over at der skal bookes værelser igen på de nye datoer, når de meldes ud.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu