ANNONCE

Sexsygdomme boomer i de store byer

1. oktober 2015 11:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sexsygdomme boomer i de store byer
Foto: Scanpix (Modelfoto)
Foto: Scanpix (Modelfoto)

Foto: Scanpix (Modelfoto)

Dropper du kondomet, når du har sex i København, så er chancen for at få sexsygomme større end i resten af landet.

Antallet af danskere, der bliver smittet med de tre store sexsygdomme, klamydia, syfilis og gonorré, er i forhold til indbyggertallet mange gange større i København og Aarhus i forhold til resten af landet. Det skriver metroxpress.

Således blev eksempelvis 64 ud af 100.000 københavnere smittet med gonorré i 2014 mod blot fem på Bornholm, og fem gange så mange i Østjylland blev smittet med syfilis i forhold til i Nordsjælland.

I alt blev 1.260 danskere i 2014 testet positive for gonorré, 530 blev testet positive for syfilis og 30.881 fik en positiv klamydia test. Ser man på syfilis og gonorré er antallet af smittede steget med 50 procent på et år.

Sygdomme rammer især større byer

Det rammer især de store byer, forklarer afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Serum Institut:

»Det gælder for alle sexsygdomme, at de hovedsageligt er et storbyfænomen, og det er faktisk ikke kun i Danmark, men i hele Europa. Især ser vi en del kønssygdomme i det homoseksuelle miljø, da de især er tiltrukket af de store byer.«

Ifølge læge Jan Fouchard fra Sundhedsstyrelsens Center for Forbyggelse har sygdommen imidlertid spredt sig til heteroseksuelle kredse.

»Man må sige, at heteroseksuelle, både mænd og kvinder, er kommet godt med. Hvor gonorré, ligesom syfilis og hiv, tidligere primært var i de homoseksuelle miljøer,« siger han til metroxpress.

Ifølge Sex & Samfund ved mange unge ikke, hvordan de får sygdommene, forklarer projektleder Jeppe Hald.

»Folk er ikke bevidste om, at man eksempelvis kan få gonorré ved analsex. Man skal altså sørge for, at hvis man har haft oralsex eller analsex, så skal man også testes,« siger Jeppe Hald.

BNB

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu