SF: Højesteretsdom giver Folketinget spillerum

20. februar 2013 16:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
SF: Højesteretsdom giver Folketinget spillerum
Billede mangler

Højesteret har tirsdag fastslået, at det ikke stred imod grundloven, at Folketinget i 2008 sagde ja til dansk deltagelse i EUs Lissabontraktat uden at spørge befolkningen. Dommen betyder, at Folketinget fremover får mere spillerum, lyder det fra SFs europaparlamentariker, Emilie Turunen (SF).

 

»Med dommen er der givet et skub til, at Folketinget også i fremtiden kan stole på, at de godt kan tage beslutninger i sager, hvor der kan være tale om mulig suverænitetsafgivelse. Det giver et vist spillerum og understøtter Folketingets ret til at lave nogle vurderinger af dansk suverænitetsafgivelse,« siger Emilie Turunen.

Ifølge paragraf 20 i grundloven skal der udskrives folkeafstemning i spørgsmål, hvor Danmark afgiver suverænitet, men ifølge Højesteret var der altså ikke tale om suverænitetsafgivelse, da den daværende VK-regering sagde ja til dansk tiltrædelse af Lissabontraktaten.

»Det er rart, fordi det jo er en traktat, vi arbejder under i dag og som langt hen ad vejen er en god traktat. Det havde været træls at få sået tvivl om de demokratiske principper,« siger Emilie Turunen.

Selvom det var den tidligere regering, der sagde ja til EU-traktaten, blev stævningen efter valget rettet mod de nuværende stats- og udenrigsministre, der nu er frikendt. Højesterets dom er »ikke overraskende«, mener den socialdemokratiske europaparlamentariker Dan Jørgensen (S), der angriber den gruppe på omkring 30 danskere, der har anlagt sagen.

»Jeg forstår ikke, at sagsøgerne ikke har kunnet se dette hele tiden. Det er for mig soleklart. Og jeg mistænker dem for at misbruge vores retssystem til at bringe politisk fokus på deres sag,« siger Dan Jørgensen.

»Jeg ved godt, at EU-modstanderne i Danmark gerne vil have folkeafstemninger om EU hver anden dag, hvis de kunne. Det skyldes selvfølgelig deres indædte modstand mod det europæiske samarbejde. Men jeg synes ærlig talt, det er en useriøs måde at arbejde på, og det mener jeg højesteretsdommen understreger meget klart,« tilføjer han.

Emilie Turunen understreger, at der selvfølgelig skal udskrives folkeafstemninger, når der er tale om »afgørende, konkret suverænitetsafgivelse«, men at det som udgangspunkt er op til det repræsentative demokrati i form af folkevalgte politikere at stå for vurderingen.

»Det giver måske lidt ro til, at det nødvendige politiske flertal også fremover tør tage den slags vigtige vurderinger på vegne af Danmark. Det handler jo om at vurdere, om der virkelig er noget på spil. Når vi spørger folk, skal det jo også være relevant,« siger Emilie Turunen.

Lissabontraktaten trådte i kraft 1. december 2009 og blev til for at lette beslutningsprocesser i EU, så det skulle blive nemmere at træffe beslutninger i unionen efter østudvidelsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu