SF kalder PET-kontrol på niveau med bananrepublik

19. februar 2013 11:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
SF kalder PET-kontrol på niveau med bananrepublik
Billede mangler

Det er »ekstremt skuffende«, at det nye tilsyn ikke får bedre muligheder for at kontrollere PET.

 

Sådan lyder det fra Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper (Ø) som reaktion på dagens Berlingske, hvori justitsminister Morten Bødskov (S) erkender, at det vil være tilfældigheder, der afgør, om det nye PET-tilsyn opdager eventuelle ulovlige aflytninger.

»Vores kontrol er håbløst bagud, vi er på niveau med ikke-demokratiske stater og bananrepublikker,« siger Pernille Skipper.

Enhedslisten står uden for forliget omkring det nye PET-tilsyn, og det er der gode grunde til, siger Pernille Skipper.

»Det nye PET-tilsyn får ikke nogen generel legalitetskontrol og vil ikke kunne gå ind i for eksempel Morten Storm-sagen og tjekke, om folkeretten bliver overholdt. Man vil ikke kunne undersøge, om der foregår ulovlige aflytninger, og man vil heller ikke kunne tjekke de op mod 50.000 sikkerhedsgodkendelser, PET laver om året. Kun det lille hjørne af PETs virke, der hedder personregistreringer, får man mulighed for at kontrollere. Det er ekstremt skuffende,« siger Pernille Skipper.

Justitsminister Morten Bødskov (S) understreger over for Berlingske, at aflytninger kun sker, når der er givet tilladelser til det ved domstolene. Det beroliger dog ikke Pernille Skipper.

»Det er vigtigt med domstolskontrollen, det er jeg enig i. Men Norge havde en sag, hvor efterretningstjenesten fortsatte med aflytninger, efter at domstolene havde sagt nej. Det opdagede deres tilsyn, men det vil aldrig blive opdaget med det nye tilsyn i Danmark,« siger Pernille Skipper.

Hun mener også, det skaber tvivl om tilsynets uafhængighed, når justitsministeren – i samråd med Folketingets kontroludvalg – skal udpege fire medlemmer, mens landsretterne skal udpege formanden.

»Jeg havde gerne set, at det var Folketinget, der udpegede medlemmerne, lige som vi gør med Ombudsmanden. Kontroludvalget og PET har samme chef – nemlig justitsministeren – og det betyder, at man ikke helt kan frasige sig tanken om, at de har en fælles interesse. Det sår tvivl om uafhængigheden,« siger hun.

Retsordfører hos Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll (LA), er på linje med Enhedslisten i kritikken af det nye tilsyn.

»Det er et kulisse-tilsyn, der skal se godt ud. Men i virkeligheden giver man ikke adgang til at føre egentlig kontrol med PET,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Han peger på, at kontrollen med efterretningstjenesterne er strammere i eksempelvis Norge, Storbritannien og USA.

»Tillid er som udgangspunkt godt, men lige præcis når det gælder efterretningstjenester, er det vigtigt med en ordentlig kontrol,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Regeringen har indgået forlig med Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti om det nye PET-tilsyn, og lovforslaget fremsættes i næste uge.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu