SF, R og DF: Fangetortur er dybt problematisk, men…

22. januar 2013 18:07 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
SF, R og DF: Fangetortur er dybt problematisk, men...
Billede mangler

Det er »enormt ærgerligt«, at fanger tortureres i de afghanske fængsler, men hvad er alternativet, spørger en række forsvarsordførere. Marie Karup (DF) foreslår at invitere afghanske fængselsansatte på studietur til Danmark.

 

Blandt de øvrige partier på Christiansborg er der dog ikke stemning for, at det er den rette vej at gå. At afghanske fanger bliver torteret er både »enormt ærgerligt«, »ganske alvorligt« og »dybt problematisk«, men alternativerne ligger ikke lige for.

– Det er ganske, ganske alvorligt, og siger virkelig noget om alvoren af Afghanistan-konflikten. Det, vi kan gøre ved det, er at påvirke de afghanske myndigheder. Det er blandt andet i uddannelsen af afghanske soldater og politifolk, at vi har mulighed for at påvirke dem i den rigtige retning, siger de Radikales forsvarsordfører Rasmus Helveg Petersen (R), der understreger, at han bestemt »ikke tager let på situationen«, men samtidig ikke gør sig nogen forestillinger om, at afghanske fængsler bliver drevet efter danske standarder.

Hos regeringskollegaen SF er meldingen den samme.

– Vi er nødt til at fortsætte med, hvad vi gør i dag – at genopbygge Afghanistan. Sørge for at både deres juridiske system og politi får nogle andre arbejdsmetoder, men også en anden tilgang til det at have et retssamfund, siger forsvarsordfører Jonas Dahl (SF).

Han ser det ikke som en mulighed, at Danmark skal stoppe med at udlevere tilfangetagne krigere til de lokale myndigheder. Alternativt skulle de tilbageholdes i Danmark, men det er ikke løsningsmodel, han bifalder.

Ifølge Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, er det ærgerligt, at der finder tortur sted i de afghanske fængsler, men:

– Vi er nødt til at finde os i de standarder, der er i Afghanistan, hvis vi vil være med. Ellers må vi jo lade være med at engagere os, siger hun og fortsætter:

– Vi må bare acceptere, at ikke alle lande er indrettet så godt som Danmark. Det er selvfølgelig enormt ærgerligt og trist, at man behandler folk sådan i afghanske fængsler, og det ville jeg ønske, at man ikke gjorde, men jeg kan kun opfordre til, at man inviterer nogle afghanske fængselsinspektører på studietur til Danmark. Det, synes jeg, ville være en god idé, og så komme med en henstilling til, at de gør som, vi gør i Danmark, siger Marie Krarup, der selv har en fortid i Forsvaret som sprogofficer i russisk.

Tilfangetagne afghanere skal under ingen omstændigheder sendes til Danmark, for så bliver næste spørgsmål bare, hvorfor lige præcis de fanger skal have det bedre end andre, mener Marie Krarup. Men vi kan heller ikke bare stoppe med at udlevere fangerne.

– Det nytter ikke, at vi boykotter at aflevere fanger til det afghanske fængselsvæsen. Det drejer sig om, at vi har påtaget os en opgave. Hvis man ikke tager fanger, så kan man enten lade dem løbe, eller også kan man skyde dem, og begge dele er en ualmindeligt dårlig løsning, siger hun til b.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu