SF vil eliminere lægernes dobbeltrolle

10. marts 2013 10:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
SF vil eliminere lægernes dobbeltrolle

De danske læger kan ikke både give gode råd om bestemte typer medicin og samtidig arbejde for producenterne, mener SFs psykiatri- og sundhedsordfører Özlem Cekic efter, at flere overlæger og organisationer ifølge Politiken tilsyneladende har talt varmt om at udbrede HPV-vaccinen, som er mod livmoderhalskræft, til også at gælde for drenge.

 

»Det er sandsynligvis årsagen til, at vi som politikere har været under et så massivt pres for at udvide vaccinen til både drenge og ældre kvinder, selv om der ikke foreligger synderligt meget forskning, der viser, at den virker for i hvert fald drenge,« siger Özlem Cekic til Berlingske Nyhedsbureau.

»Der har jo nok været en meget stor interesse i at fremføre producenternes argumenter via overlæger og patientforeninger,« tilføjer hun.

Hun understreger, at det er utroligt vigtigt, at det sundhedspersonale, der sidder i et rådgivende organ, herunder læger, er til at stole på.

»De skal selvfølgelig være patientens mand og ikke industriens mand. Og det her eksempel viser desværre, at der er behov for, at vi strammer op om de regler, og i SF mener vi ganske enkelt, at man ikke kan varetage interesser for medicinalindustrien og så samtidig rådgive for myndighederne,« siger Cekic.

Som det er nu kan kvinder, der er født efter 1985, blive tilbudt gratis HPV-vaccine for at forebygge livmoderhalskræft, men på det seneste har flere overlæger opfordret til, at den også skal tilbydes drenge for at forebygge andre kræftformer samt til ældre kvinder.

Formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern, kalder dobbeltrollerne dybt kritisable og ønsker klare regler på området, og det bakker Cekic op om.

»Regeringen har tidligere nedsat et udvalg, der skal kigge på samarbejdet mellem læger og industri, og vi afventer nu en høringsproces af anbefalingerne. I SF vil vi have strammet op og støtter Lægeforeningens forslag om helt klare regler for, hvornår man kan sidde som rådgiver for myndighederne. Vi kræver hundrede procent habilitet for læger,« lyder det fra Özlem Cekic.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu