SF vil gerne have europæisk finansskat

14. februar 2013 09:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
SF vil gerne have europæisk finansskat
Billede mangler

EU-Kommissionen fremlægger torsdag sit forslag til en skat på finansielle transaktioner.

 

Selv om den danske regering siger nej til skatten, fordi man ikke ønsker en europæisk, men en global finansskat, mener SF, at det er den rigtige vej at gå.

SFs politiske ordfører, Jesper Petersen (SF), glæder sig således over, at forslaget i dag, torsdag, bliver fremlagt.

»SF har i årevis fremmet idéen om en international skat på finansielle transaktioner. Skatten vil mindske den kortsigtede spekulation i værdipapirer og betyder, at bankerne og spekulanterne kommer til at betale en del af regningen for den verdensomspændende krise, de er medansvarlige for,« skriver Jesper Petersen på sin Facebook-profil.

Han understreger dog, at SF respekterer regeringsgrundlaget, hvor det står klart, at regeringen vil »gå forrest i EU i kampen for indførelse af en global skat på finansielle transaktioner«.

»I princippet så jeg gerne Danmark gå aktivt ind i samarbejdet i Europa. Men regeringsgrundlaget slår fast, at regeringen støtter en global – ikke europæisk skat. Den aftale står vi selvfølgelig ved, og en ændret holdning kommer ikke på tale i denne regeringsperiode, med mindre der er enighed om det i regeringen. SF mener dog stadig, det er den vej, vi skal, og vi vil arbejde langsigtet for, at Danmark kommer ombord. Med mere økonomisk sikkerhed og rimelige indtægter fra banksektoren til følge,« skriver han.

Jesper Petersens partifælle, Emilie Turunen (SF), der i dag er medlem af i Europa-Parlamentet, har den seneste tid kritiseret regeringen hårdt for ikke at bakke op om skatten, særligt fordi forslaget ifølge flere medier er skruet sådan sammen, at også investorer uden for Europa får svært ved at undgå skatten. Det får de, fordi EU-Kommissionen lægger op til, at skatten ikke blot skal knytte sig til det land, hvor handlen finder sted, men også hvor aktivet er udstedt.

Det burde gøre op med regeringens bekymring om, at en europæisk finansskat vil svække Europas konkurrenceevne, mener Emilie Turunen, der for kort tid siden opfordrede regeringen til at genoverveje sin holdning.

»Vi har nu et forslag, der er så stærkt, at regeringen bør overveje, om det ikke er meget fornuftigt. Det er en ny situation, vi er i, og så skal man ikke være mere forstokket eller fastlåst, end at man kan se fordomsfrit på det. Det er min opfordring til regeringen«, sagde Emilie Turunen til politiken.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu