SF vil sikre ophold til voldsramte kvinder

30. januar 2013 08:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
SF vil sikre ophold til voldsramte kvinder
Vold

Voldsramte udenlandske kvinder skal sikres opholdstilladelse, hvis de vil integrere sig. Arkivfoto: Colourbox

Et nyt lovforslag skal sikre opholdstilladelse til udenlandske kvinder i voldelige parforhold, men kun hvis kvinderne vil integrere sig i det danske samfund. SF vil tage hensyn til de tilfælde, hvor det voldelige parforhold har afholdt kvinden fra at integrere sig.

 

– Det er klart, at hvis man har været forhindret i at integrere sig, så vil der selvfølgelig indgå en vægtning. Hvis man for eksempel har været spærret inde og ikke har haft mulighed for at arbejde eller gå ud og deltage i sprogundervisning, så vil det indgå i en samlet vurdering af, om den enkelte kvinde skal have opholdstilladelse, siger partiets retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

Flere organisationer for voldsramte kvinder peger i onsdagens Politiken på, at mange af de udenlandske kvinder kan få svært ved at leve op til kravet om integrationsvilje, fordi man som voldsramt kvinde ofte lever isoleret fra omverdenen.

I dag er der en risiko for, at en udenlandsk kvinde fastholdes i et voldeligt parforhold, fordi hun er bange for at miste sin opholdstilladelse, hvis hun forlader sin voldelige mand, inden hun har opholdt sig lovligt i landet i mere end to år. Det er den regel, regeringen vil gøre op med i lovforslaget. Tilknytningskravet skal hindre misbrug, fortæller justitsminister Morten Bødskov (S).

– Værnet mod misbrug af ordningen er selvfølgelig, at man stadig skal have vist evne og vilje til at integrere sig. Det er balancen i den ændring, vi laver, siger han til Politiken.

Karina Lorentzen Dehnhardt har hevet fat i justitsministeren og spurgt ind til kravet.

– Jeg har spurgt ind til lige præcis det, fordi det var der, min bekymring lå. Men jeg har fået svar på, at det bliver vurderet grundigt i de enkelte kvinders tilfælde, og det er nok for mig, siger hun.

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), er skeptisk over for, om lovforslagets tilknytningskrav ender med at spænde ben for opholdstilladelsen for de voldsramte kvinder, der har svært ved at integrere sig.

– Idéen om at indrette systemet, så man ikke fastholder kvinder i voldelige ægteskaber, støtter vi, men vi er spændt på det nærmere indhold, for hvis etniske kvinder lever med en voldelig ægtemand, kan de have uhyre svært ved at leve op til kravet om integration, siger hun til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu