ANNONCE

Sheik lander gigant-ordre

31. juli 2020 13:41 | Af: Newsbreak.dk

AJ Vaccines, der overtog statens vaccineproduktion, har fået en ordre til en værdi af 365,6 mio. kroner

Citathistorie: Ekstra Bladet

Køberen af statens vaccineproduktion sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih har landet en kæmpe ordre på polio-vaccinen Picovax.

Det skriver Ekstra Bladet fredag.

Da sheiken overtog statens vaccineproduktion for 15 mio. kroner i 2017, fik hans firma AJ Vaccines en aftale med i købet, som Statens Serum Institut i 2013 havde indgået med multimilliardæren Bill Gates om en donation på 240 mio. kroner.

Pengene skulle gå til udvikling af polio-vaccinen Picovax, som blev endelig godkendt i 2019.

Og nu har AJ Vaccines fået en ordre på 365,6 mio. kroner fra FN-organisationen Unicef på polio-vaccinen. Det bekræfter Unicef i en mail til Ekstra Bladet:

Vi kan bekræfte din forståelse af, at tildelingen til AJ Vaccines beløber sig til 57,7 millioner USD til levering i perioden juni 2020 til december 2022,” lyder det fra Unicef Supply Division.

Der venter dog potentielt AJ Vaccines endnu flere millionordrer. Unicef oplyser, at der vil være mulighed for at forlænge aftalen med AJ Vaccines med et år. Herudover vil næste budrunde på poliovacciner til Unicef komme i 2021.

Professor i strategi og forretningsudvikling Anders Drejer kan godt forstå, hvis sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih er overordentligt godt tilfreds med den handel, han lavede med den danske stat.

– Det er jo decideret åndssvagt. Man har nærmest foræret fabrikken til sheiken, og nu viser det sig, at han slipper for at betale for udviklingen af en vaccine, som han bagefter kan tjene mange penge på.

–  Som jeg har sagt før, så virker hele det her forløb som en politisk beslutning, hvor man ville af med det for enhver pris. Politikerne glemte så også lige, at der kunne komme en global epidemi, hvor det ikke er en specielt god idé, at man har solgt en så vital statslig interesse, siger han.

AJ Vaccines meldte i marts måned i år ud, at man også for tiden arbejder på at udvikle en vaccine mod corona. Firmaet er blandt de 164 kandidater, der optræder på WHO’s liste over, hvem der forsøger at udvikle en vaccine.

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra AJ Vaccines.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu