ANNONCE

Vil du spare penge? Så skal du kende denne fødevaredetalje

24. september 2018 11:53 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Er du træt af at smide mad ud eller spise mad, der er for gammel? Så læs med og lær forskellen på sidste anvendelsesdato, bedst før og mindst holdbar til.

Kender du forskellen på datomærkningerne på dine fødevarer, og ved du i så fald, hvad forskellen er på sidste anvendelsesdato, bedst før og mindst holdbar til?

Hvis du vil undgå madspild, gør du klogt i at sætte dig ind i forskellen på de forskellige begreber. For der ér forskel, og kender du den, kan du spare penge. Især hvis du er typen, der smider alt for meget mad ud, fordi det er for gammelt.

Faktisk smider vi på landsplan mad for over 11 milliarder kroner ud hvert år. For en familie på to voksne og to børn betyder det, at madspild koster dem over 7000 kroner hvert eneste år. Det er ikke svært at forestille sig, at en del af de penge forsvinder, fordi man i familien har haft svært ved at skelne mellem sidste anvendelsesdato, bedst før og mindst holdbar til.

Prinsessen er opmærksom på madspild

Emnet optager mange med meninger om verden, blandt andet Forbrugerrådet Tænk og prinsesse Marie. Sidstnævnte er gået forrest for at få danskerne til at smide mindre mad ud.

– Jeg har altid været opmærksom på madspild. Sådan blev jeg opdraget. Jeg er opvokset i 80’erne, hvor sultkatastrofen ramte Etiopien. Også i Frankrig var vi meget chokerede, sagde prinsesse Marie i en video fra Samvirke i forbindelse med World Food Summit 2017 i august. Det har Ritzau tidligere fortalt, og det har Newsbreak.dk tidligere skrevet om.

Også regeringen har udvist interesse for, at vi skal smide mindre mad ud.

– Hvis vi gerne vil gøre noget godt for vores miljø og vores begrænsede ressourcer, er nedbringelse af madspild og fødevaretab et rigtig godt sted at starte, sagde Jakob Ellemann-Jensen i en skriftlig kommentar, ifølge Ritzau.

Det bringer os tilbage til forskellen på sidste anvendelsesdato, bedst før og mindst holdbar til. For hvad ér forskellen? Den er vigtig at kende, og du kan i galleriet sætte dig grundigt i det, så du forhåbentligt i fremtiden smider mindre mad ud. Til glæde for din pengepung og miljøet.

Forbrugerrådet Tænk har skrevet mere om emnet, og billedteksterne er forfattet med udgangspunkt viden hentet fra denne artikel.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu