Sidste uhyrligheder fra Breiviks mund

23. april 2012 11:34 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sidste uhyrligheder fra Breiviks mund
Billede mangler

Norge tager fat på sjette dag i den uhyggelige retssag mod Anders Behring Breivik, der begik massakren i Oslo og på øen Utøya 22. juli i fjor.
Breivik fortalte i sidste uge om sig selv og sin planlægning af massakren, da han blev udspurgt af anklagerne.
I fredags fortalte han detaljeret i to timer om massakren på Utøya, hvor han dræbte 69 mennesker.
Tidligere havde han fortalt om terrorbomben i Oslo, der kostede otte mennesker livet.
– Det er særligt de grusomme detaljer, og det at han sidder sagligt og roligt og fortæller, som folk reagerer på. Det gør et voldsomt indtryk, som bistandsadvokat Christian Lundin formulerede det i fredags, da retten var hævet.
På sjette dag i den norske terrorsag i Tingretten i Oslo ønsker tiltalte Anders Behring Breivik at fortælle retten om 40 politisk motiverede angreb, som han hævder militante nationalister har stået bag efter Anden Verdenskrig.
– Det ene er at fortælle om de 40 politisk motiverede angreb, som har fundet sted i Norge, gennemført af politisk militante nationalister efter anden verdenskrig og frem til i dag, siger Breivik.
Han mener, at det vigtigt at gøre retten opmærksom på, at der har været en politisk organiseret modstandsvirksomhed i Norge. Breivik mener, at den er et resultat af Arbeiderpartiets multikulturelle politik.
Anklager Svein Holden siger, at Breiviks forklaring formentlig kan afsluttes som planlagt mandag.
Det vil i givet fald betyde, at retten fra tirsdag tager fat på at udspørge vidner.
– Mandag skal vi ind på nogle spørgsmål om tilregnelighed. Men han skal ikke sige så meget om det nu. Det vender vi tilbage til, når de psykiatriske rapporter fremlægges, siger Holden.
De fremlægges først i slutningen af retssagen, der efter planen varer i endnu ni uger.
Der er lavet to rapporter om Breiviks mentale tilstand. Den ene siger, at han var utilregnelig, da han begik sin forbrydelse, den anden siger det modsatte, at han var tilregnelig.
Dømmes han utilregnelig, kan han få en behandlingsdom, hvor det er psykiaterne, som bestemmer, hvornår – eller om – han er rask nok til at blive løsladt.
Er han tilregnelig, åbner det for en fængselsdom på 21 år og også for en forvaringsdom, der kan være fængsel på livstid.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu