Siumut-partiet vil forlade rigsfællesskabet

21. februar 2013 11:53 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Siumut-partiet vil forlade rigsfællesskabet
Billede mangler

Grønland skal ikke længere være en del af rigsfællesskabet, det skal være uafhængigt af Danmark. Sådan lyder meldingen fra Grønlands næststørste parti, Siumut.

 

»Siumut ønsker uafhængighed. Vi vil væk fra bloktilskudsordningen. Grønland ønsker at tage ansvar for alle områder. For fremtiden arbejder Grønland for et selvstændigt land – uden for rigsfællesskabet,« siger Siumuts formand, Aleqa Hammond, til DR Nyheder.

Aleqa Hammond kan ende med at blive Grønlands første kvindelige landsstyreformand ved valget den 12. marts.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører er »chokeret« over Simuts udmelding.

»Jeg synes, at Aleqa Hammond plejer at være en meget pragmatisk politiker. Det her er sådan nogle drømmerier, som man senest hørte sidst i 60erne, og som jeg troede var overstået,« siger Søren Espersen (DF) til DR Nyheder.

Ifølge Grundloven er Grønland og Færøerne en del af det danske rige og dermed underlagt dansk myndighed.

Det danske Folketing har dog uddelegeret en række ansvarsområder til de to områder – blandt andet råstoffer – som betyder, at det grønlandske Landsting og det færøske Lagting fastsætter lovgivning og har et selvstændigt økonomisk ansvar. Staten yder årligt et generelt økonomisk tilskud til Færøerne og til Grønland.

Men det er altså det økonomiske tilskud – bloktilskudsordningen – som Siumut nu vil have sløjfet, så Grønland får ansvar for alle politiske områder og bliver et selvstændigt land uden for rigsfællesskabet.

Det er en dårlig idé, mener den konservative udenrigsordfører, Per Stig Møller (K), som påpeger, at Grønland er bedre beskyttet mod USA, Kina og Ruslands forsøg på indtrængen i det arktiske område, når den store ø er sammen med Danmark i FN og NATO.

Det er dog »meget sandsynligt«, at Grønland kan finde på at træde ud af fællesskabet, mener han.

» Får vi ikke moderniseret rigsfællesskabet på en måde, som Grønland er tilfredse med, så bliver det udgangen på fællesskabet,« siger Per Stig Møller til DR Nyheder.

Færøernes hjemmestyre blev etableret i 1948 og Grønlands hjemmestyre i 1979. I 2005 trådte en ny selvstyreordning i kraft for Færøerne, og i 2009 blev den grønlandske hjemmestyreordning afløst af en selvstyreordning.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu