ANNONCE

Sjælden strejfer forvildede sig til Vestkysten

24. marts 2021 21:46 | Af: Massimo Grillo, ms@newsbreak.dk

Det er over 10 år siden, en hvalros sidst blev set ved en dansk kyst

En sjælden gæst i de danske farvande tog sig et tiltrængt hvil ud for Hvide Sande tirsdag. En basse af en han-hvalros var kommet langt væk hjemmefra og har ifølge eksperter haft brug at restituere.

– Den har været træt, for den er jo på afveje. Så den har haft brug for at samle kræfter til sin videre færd, forklarer cand. scient i naturhistorie og museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg Charlotte Bie Thøstesen

Hvalrosen er med ret stor sikkerhed den samme, der for en måneds tid siden var forbi Vorupør i Thy, men ellers skal vi over 10 år tilbage, siden en hvalros sidst var i Danmark.

Det var i februar 2010, og også ved den lejlighed var det ud for Thy. Før det skal vi tilbage til 2003, hvor en hvalros blev observeret i Kattegat ud for Frederikshavn.

Svært at sige hvorfor

Tilbage i 1999 strandede en hvalros i Uggerby i Vendsyssel. Den har man skelettet fra, som er udstillet i Esbjerg, fordi den var så afmagret, at den døde og blev obduceret.

– Det sker fra tid til anden, at en strejfende hvalros forvilder sig ind i Nordsøen. Det er svært at sige hvorfor, for det sker så sjældent. De minder om sæler ved, at de hviler samlet, mens driver til havs alene. Så dette her er en strejfer, der har forvildet sig sydpå, siger Charlotte Bie Thøstesen.

Hvalrossen bor langt nord på i Arktis og er altså kommet langt hjemmefra.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu