Skærpet kamp mod narkosmugling

15. februar 2013 23:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Skærpet kamp mod narkosmugling
Billede mangler

Den sidste dag i januar gik nogle tyske turister langs strandene på Fanø og fandt en større mængde kokain. Den følgende uge vandrede betjente fra Syd- og Sønderjyllands Politi fra bunden af Ringkøbing Fjord til den dansk-tyske grænse og gjorde langs kysten lignende fund, som vurderes at være skyllet ind fra samme parti.

Samtidig viser nye tal fra Rigspolitiet, at antallet af sigtelser for indsmugling af narkotika efter straffelovens § 191 er vokset markant de seneste fem år: Fra 256 i 2007 til 466 i 2012, skriver Berlingske.

Situationen bør være en øjenåbner, mener Jørn Rise, formand for Dansk Told og Skatteforbund: Siden 1990 er antallet af toldere skåret ned fra omkring 1.000 til knap 170. Konsekvensen er i hans øjne, at bevogtningen af danske kyster og havne halter. Selv om Danmark er et transitland for smugling af narkotika til Skandinavien.

»Hvis man ved, at der ikke er politi på motorvejen, kører man for stærkt. Og hvis en narkokurer ved, at myndighederne ikke overvåger kysterne, kan han landsætte der, hvor han vil. Vi har i Danmark 7.237 kilometer kyststrækning, og det giver uanede muligheder,« siger Jørn Rise.

Formandens opfordring er, at der genindsættes flere toldere i danske havne. Og at de får mulighed for at patruljere kyster og havne med både ligesom kollegerne i Sverige og Norge.

Men den fremgangsmåde afviser politiinspektør Michael Ask, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.

»Det er utopi at tro, man kan kontrollere sig ud af problemerne med indsmugling af narkotika til Danmark. Vi kan i sagens natur ikke sætte en tolder op hver 100 meter langs Danmarks kyster,« siger Michael Ask og fortsætter:

»Vores indsats bygger på at skaffe efterretninger gennem vores internationale arbejde og slå til, når indsmuglingen forsøges. Selvfølgelig lykkes det ikke hver gang, men vi har ofte succes. Og selvfølgelig skal det kombineres med kontrol, så der er et afskrækkende element.

»Blandt nyere fangster er den opsigtsvækkende aktion mod de tre norske hashsmuglere, som søndag 6. januar 2013 forsøgte at sejle 250 kilo hash i speedbåd fra den nordjyske havneby Aalbæk til den norske kystby Arendal.

Norsk politi havde forinden tippet om planerne. Og Politiets Aktionsstyrke lå klar i den mørke nordjyske havn. Aktionen kulminerede med en bådjagt og skudveksling, hvor en betjent blev såret, mens en norsk smugler blev dræbt, og en anden blev såret. De to overlevende smuglere blev anholdt. Hashen blev beslaglagt.

Pointen er ifølge Jørn Rise fra Dansk Told og Skatteforbund, at kontrollen bør øges især i de udsatte vestjyske kyster og havne samt i havnene i Aarhus, Kalundborg, Fredericia og København, hvor der er international aktivitet.

»Når man kan nappe narkotika i kilovis ved kyster og grænser, forstår jeg ikke, at politiet skal bruge så mange ressourcer på at finde gram i nattelivet,« siger han.

Men også det synspunkt afviser politiinspektør Michael Ask:

»Tag USA som eksempel: Man har mere eller mindre forsøgt at bygge en mur omkring landet. Alligevel kommer der stadig narkotika ind. Selvfølgelig er kontrolindsatsen vigtig, og vi skal ikke negligere den. Jeg vil ikke forholde mig til antallet af toldere – det er en politisk diskussion. Men påstanden om, at vi kun tager små beslag i nattelivet, er decideret forkert.

»Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Holger K. Nielsen (SF), men SFs retsordfører Karina Lorentzen afviser, at strategien skal ændres.

«Det er urealistisk at tro, at vi kan ikke lave en vandtæt grænsekontrol. Den internationale narkosmugling er stærkt organiseret og finder hele tiden nye huller. Derfor er det efterretningsbaserede arbejde vores mest effektive værn – det var også det, der virkede ved den store narkofangst i Aalbæk.«

Syd- og Sønderjyllands Politi udsendte i går en pressemeddelelse med den vurdering, at kokainen kan være udsat helt nede ved Den Engelske Kanal. Og at intet i den foreløbige efterforskning tyder på, at kokainen var beregnet på det danske marked.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu