ANNONCE

Rasler med sablen: Skat kræver millionerstatning

4. februar 2020 17:12 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Kræver knap 900 millioner kroner retur.

Rasler med sablen: Skat kræver millionerstatning
Skat vil have penge tilbage. Foto : Scanpix

Skat rejser erstatningskrav på 880 millioner kroner mod ni udenlandske banker i sag om svindel med udbytteskat, oplyser Skattestyrelsen på et pressemøde.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Erstatningskravet uddybes i en pressemeddelelse, som danske medier har modtaget kort efter pressemødets begyndelse. Her fremgår det, at kravet sket efter indstilling fra Kammeradvokaten.

– Det er Kammeradvokatens anbefaling, at vi bør rette krav mod yderligere ni udenlandske banker i forbindelse med sagen mod den udenlandske pensionskasse om uberettiget refusion af udbytteskat. Skattestyrelsen har derfor i sidste uge udsendt betalingspåkrav til de ni banker, siger fagdirektør i Selskab i Skattestyrelsen Kenneth Joensen i pressemeddelelsen.

I fællesskab

Der rejses erstatningskrav mod otte banker for cirka 880 millioner kroner, men det samlede beløb er faktisk højere, fremgår det. For der rejses samtidig erstatningskrav mod en depotbank for sagens fulde beløb, der overstiger 900 millioner.

Således er der tale om at inddrage yderligere ni banker i sagen, hvor der allerede er anlagt retssager mod den førnævnte udenlandske pensionskasse og en bank.

– Der er derfor ikke tale om “nye penge”, det er en vigtig pointe. Vi rejser erstatningskrav mod de ni banker for de samme forhold, som den udenlandske pensionskasse og banken allerede er sagsøgt for, ud fra princippet om solidarisk hæftelse, siger Kenneth Joensen.

Øger sandsynligheden

Erstatningskravet kommer altså som forlængelse af den omtalte udbyttesag. Her har et sindrigt netværk af banker, aktiehandlere og advokater ved svindel trukket adskillige milliarder ud af europæiske statskasser.

De har snydt med udbytteskatten. Udbytteskat er den skat, man skal betale, når man har tjent penge på sine aktier i en virksomhed.

– Det er Kammeradvokatens opfattelse, at inddragelsen af de ni banker i sagen øger vores sikkerhed for betaling. Derudover vil inddragelsen af bankerne kunne bidrage til yderligere oplysning af sagen, siger Joensen.

I forbindelse med udbyttesagen formodes den danske stat at være blevet svindlet for i alt 12,7 milliarder kroner i form af uberettiget refusion af udbytteskat.

Beslaglagt ejendom

Nyheden kommer dagen efter SØIK, kendt som Bagmandspolitiet, offentliggjorde, at en ejendom nær Hyde Park i London var blevet beslaglagt i sagen.

Ejendommen er omkring 130 millioner kroner værd og tilhører en af de mistænke i den enorme sag om udbytteskat, skrev SØIKs anklagemyndighed i en pressemeddelelse mandag.

I forbindelse med udbyttesagen formodes den danske stat at være blevet svindlet for i alt 12,7 milliarder kroner i form af uberettiget refusion af udbytteskat.

Med inddragelsen af ejendommen i London har Bagmandspolitiet indtil videre beslaglagt værdier for mere end tre milliarder kroner i sagen.

Fakta

Sådan blev den danske statskasse tømt

Det blev kaldt danmarkshistoriens største skattetyveri, da statskassen blev drænet for 12,7 milliarder kroner i skandalen om udbytteskat.

Landsretten har taget stilling til de første sager om udbytteskat, hvor seks amerikanske pensionsplaner har stået fast på, at de har ejet danske aktier for milliarder.

Men det har de ifølge Landsskatteretten ikke kunnet bevise. Dermed er afgørelsen gået Skattestyrelsens vej.

Læs her, hvordan svindlen angiveligt er foregået mod Danmark:

* Et større organiseret netværk af selskaber i udlandet har tilsyneladende søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

* Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.

* Svindlen er angiveligt sket ved, at selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, som de vil have tilbagebetalt skat for.

* Ifølge Politiken og TV2 er de to amerikanere Matthew Stein og Jerome Lhote samt briten Sanjay Shah mistænkt for at have svindlet gennem fiktive amerikanske pensionsfonde.

* Ved at hævde at pensionsfondene ejede aktier i danske selskaber for mange milliarder, påstod de, at pensionsfondene havde ret til at få udbytteskat retur efter aftaler om dobbeltbeskatning mellem Danmark og USA.

* Den formodede svindel fandt sted i perioden fra 2012 til 2015.

* Skattestyrelsen har anlagt 470 civilretlige sager med et samlet krav på 12,7 milliarder kroner. Retssagerne er anlagt i blandt andet USA, Storbritannien, Malaysia og Dubai.

* Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) forventede at kunne få seks milliarder kroner retur. Det ventes at koste mindst to milliarder kroner i advokatregninger at hente pengene hjem.

Kilder: Skat, Politiken, TV2, Skattestyrelsen, Ritzau.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu