ANNONCE

Skats nye våben rullet ud

4. juli 2019 21:43 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Nyt digitalt kontrolværktøj har udtaget flere end 700 borgeres årsopgørelser til manuel kontrol.

Skats nye våben rullet ud
SKAT, Skattestyrelsen i Østbanegade på Østerbro i København

Der blev åbnet for årsopgørelsen for 2018 åbnede den 11. marts 2019. I den forbindelse tog Skattestyrelsen for første gang et nyt digitalt kontrolværktøj i brug. Et værktøj, der bruges til at gennemgå de årsopgørelser, hvor borgerne selv indberetter ændringer, og som er udviklet for at styrke kontrollen, inden eventuel overskydende skat udbetales.

Det er blot et af flere systemer, der benyttes til årsopgørelsen.

Det nye værktøj har betydet, at flere end 700 borgeres årsopgørelser i perioden frem til den 30. april 2019 er blevet udtaget til manuel kontrol. Ganske enkelt fordi de ændringer, borgeren har lavet, stikker så til pas meget ud, at de kræver et ekstra tjek inden overskydende skat kan udbetales. Det skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under videoen

– Vi arbejder hele tiden på at udvikle og forbedre vores værn mod skattesnyd. Vi gør nettet mere finmasket, om du vil. Målet er at gøre det let for de mange og svært for de få. Til det har vi nu endnu mere hjælp at hente i vores digitale værktøjskasse, og i år er det første gang, vi anvender det her nye digitale kontrolværktøj. For mig er det vigtigste ikke, hvor mange vi får stoppet – men om at stoppe de rigtige, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Karoline Klaksvig, der er ansvarlig for årsopgørelsen.

Alt bliver tjekket

Hver eneste dag gennemgår det nye værktøj samtlige indtastninger, der foretages, og det reagerer, hvis de indtastede oplysninger er atypiske.

Nu vil Skattestyrelsen så, som oftest i dialog med borgeren, analysere de enkelte sager og undersøge, om oplysningerne er korrekte. I den forbindelse vil borgeren blive bedt om dokumentation for det indtastede. Viser undersøgelsen, at der bevidst er indtastet forkert information, risikerer borgeren ikke bare at skulle betale restskat, men også at få en bøde på op til to gange den unddragne skat.

– Jeg kan af hensyn til vores kontrolarbejde ikke sige, hvorfor de pågældende er udtaget. Men vi kan konstatere, at noget i de indtastede oplysninger har fået vores kontrolværktøj til at reagere. Derfor giver vi nu de berørte borgere et manuelt tjek for at være sikre på, at de indtastede oplysninger også stemmer overens med virkeligheden, siger Karoline Klaksvig.

Fakta

Om digital kontrol med årsopgørelsen

  • Det danske personskattesystem er blandt verdens mest digitaliserede. Størsteparten af de oplysninger, årsopgørelsen består af, modtager Skattestyrelsen direkte fra bl.a. banker og arbejdsgivere. De oplysninger kan kun rettes, hvis borgerne tager kontakt til Skattestyrelsen eller den part, der har indberettet dem, fx arbejdsgiveren.
  • I forbindelse med årsopgørelsen for 2016 indførte Skattestyrelsen en række digitale stopklodser, der forhindrer ulogiske indtastninger. Det kan fx være, hvis en borger forsøger at indberette et befordringsfradrag, selvom vedkommende ikke er i arbejde.
  • De digitale kontrolværktøjer er over de seneste år blevet udviklet som et tillæg til de manuelle kontroller, hvor Skattestyrelsen hvert år foretager en række andre kontroller mod udvalgte områder, vurderet efter væsentlighed og risiko.
  • Alle kontrolværktøjerne justeres og forbedres i løbet af året ud fra de oplysninger og tendenser, Skattestyrelsen ser i kontrolarbejdet.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu