ANNONCE

Skattejæger finder tre ton guld: Bag tremmer indtil han afslører hvor skatten er

19. december 2016 15:45 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk

Han fandt USA's største skat og stak af med den.

Skattejæger finder tre ton guld: Bag tremmer indtil han afslører hvor skatten er
Tommy G. Thompson påstår, at han ikke kan huske, hvor skatten er. Han er sat bag tremmer og får en dalig 7.000 kroner indtil hukommelsen kommer tilbage. Arkiv foto: SCANPIX

Tommy G. Thompson var sin tids største skattejæger. Hans vedholdenhed og genialitet gjorde ham i stand til at finde USA’s største skat – tre ton guld på bunden af Atlanterhavet.

Men hans grådighed har kostet ham hans frihed. Han gemte skatten og efter en vild jagt gennem landet, fandt politiet ham. Selv påstår han, at han ikke kan huske hvor guldet er. Han er nu bag tremmer i håbet om, at hukommelsen kommer tilbage.

I 1989 fandt Tommy G Thompson en skattekiste på havets bund. Det lykkedes ham nemlig at finde skibet SS Central America sammen med dens last – tre ton af guld. Fundet er blevet kaldt det største i amerikansk historie. Det skriver mediet Stuff.

Flere år senere, og med anklager om at snyde sine investorer for skatten, ledte Thompson politiet på en storslået jagt gennem landet. Nu bor den store eventyrer i en fængselscelle i Ohio, indtil han afslører, hvor guldet er.

Men efter to år bag tremmer med trusler og bøder, er det stadig ikke lykkes nogen at få Thompson til at snakke.

Guld til en værdi af 2,8 milliarder

SS Central America ventede tålmodigt 130 år på, at Thompson skulle finde den. Dampskibet sank i en orkan i 1857, og tog 425 sjæle og mindst tre ton af californisk guld med sig til havets bund ud for den amerikanske stat South Carolina.

Mange prøvede forgæves at finde den, indtil en ung ingeniør besat af skibsbrud fra Columbus, Ohio, byggede en undervandsrobot kaldet Nemo i et forsøg på at finde skibet. Bagefter dykkede Thompson 2440 meter under havoverfladen for at vende tilbage til overfladen med skatten.

– Som en mand, der var ligeså venlig, som han var genial, fandt Thompson mere end 160 investorer til at finansiere sin ekspedition, skriver Columbus Monthly i en profil af ham og fortsætter:

– Han brugte år på at studere skibets skæbnesvangre rejse og udvikle teknologien til at dykke dybere, end nogen nogensinde havde gjort før for at hente skatten.

Thompsons hold fandt sjældne guldmønter fra det 19. århundrede, skibets klokke samt guldbarer, der var 15 gange større end nogensinde før set af californisk guld.

95 procent af vragstedet var stadig ikke blevet udforsket i 1989. Dengang mente man stadig, der var 2,8 milliarder kroner gemt i guld tilbage.

– Skattekisten er den mest værdifulde i USA’s historie og dybvandsekspeditionen er den mest ambitiøse udført nogensinde, skrev The Washington Post i 1990.

Lavede atomvåben til ubåde

Ekspeditionens skat  fangede hele landets opmærksomhed. Det samme gjorde lederens ejendommelighed. Han var en søfarende videnskabsmand, der lavede atomsystemer til ubåde, inden han begyndte som skattejæger.

– Thompson er ikke den romantiske type. Han er videnskabelig og metodisk, med intet af det cirkus der gennemsyrer andre bjærgere, skrev Forbes, mens skatten blev hentet.

I slutningen af sine 30’ere, på toppen af sin berømmelse, sagde Thompson meget lidt offentligt. Han havde også en tendens til at nedtone sin rolle i opdagelsen.

– Guldet er del af den største skattekiste i amerikansk historie. Men historien om SS Central America er også en stor del af vores lands kulturelle skat, sagde han til journalister i 1989.

“Den klogeste flytning nogensinde”

Men inden længe begyndte Thomsons pengemænd at tegne et andet billede af den indtil videre ydmyge mand.

To af ekspeditionens største investorer trak ham i retten i 0’erne. De anklagede ham for at sælge næsten alt guldet og beholde fortjenesten. Da en dommer beordrede Thompson til at møde op i retten i 2012, kom han ikke. Der blev udsendt en arrestordre, men manden, der havde fundet en længe savnet skat, var selv savnet.

Det resulterede i en jagt på en mand, som en topagent har kaldt “måske en af de klogeste flygtninge” bureauet nogensinde har jagtet.

– Thompson har næsten grænseløse ressourcer og et forspring på cirka 10 år, sagde Peter Tobin, der er US Marshal i Ohios sydlige distrikt, under jagten.

Guldet var væk

Thompson og hans kæreste havde i årevis boet i en villa i Florida, hvor lejen blev betalt kontant. Parret var flygtet, da politiet fandt huset. Optegnelser fra myndighederne viser, hvad parret havde efterladt:  Telefoner med taletidskort og en guide til at undgå politiet med titlen “Sådan er du usynlig”.

I januar 2015 blev Thompson endelig fanget, efter agenter sporede hans kæreste til et hotel tæt ved West Palm Beach i Florida.

I en udtalelse sagde Tobin, at politiet havde brugt alle deres ressourcer og opfindsomhed til at fange skattejægeren. Men de fandt ikke skatten.

Thompsons investorer, der havde regnet med at tjene millioner på eventyret, troede han havde gemt hundredvis af guldmønter på en opsparing til sine børn. Til at starte med så jagten på mønterne lovende ud. Thompson erklærede sig skyldig i foragt for retten i april 2015. Han sagde også, at mønterne var i Belize i Mellemamerika og gik med til at afsløre præcist, hvor de var.

Sat bag tremmer for hukommelsestab

Men det skete aldrig.

Thompsons advokat sagde i sidste måned, at hans klient ikke kan huske, hvem han gav guldet til. Selv efter at have kigget tusindvis af sider igennem med relation til skatten.

En dommer har dømt, at Thompson lyver om sit hukommelsestab. Derfor er han fortsat fængslet i Ohio. Han kan forblive bag tremmer, indtil han begynder at snakke. Derudover får han en bøde på 7.000 kroner (1000 dollars) hver dag indtil da.

– Hvem ved – han får måske en åbenbaring, siger distriktsdommer Algenon Markley mandag, da han beordrede Thompson til at svare på spørgsmål omkring guldets beliggenhed.

Men indtil videre er SS Central Americas skat forsvundet for anden gang igennem to århundreder. Og måske forbliver den eneste mand, der kan finde den, ligeså stille som de fortabte sømænd på havets bund.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu