Skattelettelser har ikke sat gang i forbruget

5. marts 2013 10:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Skattelettelser har ikke sat gang i forbruget
Billede mangler

Dankortomsætningen følges spændt af økonomer og analytikere, da forbruget her kan give et fingerpeg, om lettelsen af skatten på arbejde og bortfaldet af en række afgifter ved årsskiftet, har sat gang i de private punge og portemonnæer.

Ifølge Nykredit er det desværre ikke tilfældet.

De nye tal fra Nets viser, at dankortomsætningen i februar steg med 1,4 procent til 21,9 milliarder kroner i forhold til samme måned sidste år, hvor der var en ekstra dag at købe ind i, da 2012 var skudår. I samme periode steg antallet af Dankort-betalinger med 3,1 procent til 73,3 millioner.

Men sæsonkorrigerer man tallene, faldt omsætningen med 1,2 procent og over en tremåneders periode fra september til november og december til februar er der også tale om et fald på 0,5 procent, skriver cheføkonom hos Nykredit, Tore Stramer.

»Det er naturligvis en kedelig nyhed, at skattelettelserne ikke har formået at løfte privatforbruget. Vi må således også sande, at danskerne fortsat har fokus på opsparing frem for forbrug. Grunden er selvsagt den fortsat store usikkerhed, der præger dansk og europæisk økonomi,« siger han i en kommentar.

Gennemsnitsbetalingen var i perioden på 298 kroner, fire kroner lavere end samme periode sidste år, hvilket ifølge Nets er fordi danskerne i højere grad bruger Dankortet til småindkøb. Derudover kan Nets vise, at danskerne ikke kun bruger Dankortet mere i hverdagen, også de internationale betalingskort står for en større og større del af det samlede forbrug på betalingskort, som dog ikke blev kickstartet i 2013.

»Når dankortomsætningen for de to første måneder af året ses under ét, tyder det på, at privatforbruget fortsat har svært ved for alvor at komme op i omdrejninger – holdt nede af en negativ reallønsudvikling, en stor usikkerhed om de økonomiske fremtidsudsigter, strammere kreditvilkår og et fortsat skrøbeligt boligmarked,« siger Jan Størup Nielsen, senioranalytiker hos Nordea.

Privatforbruget udgør omkring halvdelen af bruttonationalproduktet i Danmark, og derfor kan en negativ vækst i første kvartal betyde en ny teknisk recession i Danmark, siger Tore Stramer. Han tror dog stadig på, at privatforbruget kan begynde at stige i 2013 trods de nedslående tal. En holdning de deler hos Nordea.

»Ser vi længere ind i 2013, er der dog begrundet håb om, at husholdningernes forbrug vil bryde ud af det nuværende dødvande. Det er først og fremmest på grund af udsigten til en stigende disponibel indkomst,« siger Jan Størup Nielsen og tilføjer:

»Samtidig er husholdningernes finansielle formuer på et historisk højt niveau. Tilsammen bør det alt andet lige give grobund for en vis optimisme – men indtil videre har vi endnu til gode at se denne optimisme blive omsat til de faktiske nøgletal.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu