Skatteramt olieselskab rasler med sablen

2. marts 2013 12:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Skatteramt olieselskab rasler med sablen
Billede mangler

Der er altid én, der skal betale regningen. Sådan er det også med regeringens planer om en togfond til modernisering af det danske jernbanenet.

 

Regeringen lagde fredag forslaget om fonden på bordet, og her blev det også klart, at pengene skal komme fra Nordsøolien – nærmere betegnet de selskaber uden om undergrundkonsortiet DUC, som pt. er beskattet efter lovgivningen fra før 2003.

Et af de selskaber er olieoperatøren Hess, og der nu overvejer situationen, skriver Borsen.dk.

»Hess er sammen med DONG og Danoil i gang med at investere seks milliarder i et oliefelt, der hedder Syd Arne. Vi har overvejet at investere yderligere to-tre milliarder kroner, men med de forringede investeringsvilkår bliver det meget svært at lave den investering,« siger Hess’ danske landechef Anders Nymann ifølge avisen.

Hess-landechefen siger ikke direkte, at selskabet vil droppe investeringerne, men det står klart, at en skattestigning vil gøre det mere uattraktivt at drive forretning i Nordsøen.

De 27,5 milliarder kroner, som regeringen vil hente på øget beskatning, er et samlet beløb for merindtægter i perioden 2017 til 2042. Det gør byrden noget mindre på årsbasis.

Problemet for selskaber som Hess er dog, at det kun bliver en håndfuld olieselskaber uden for DUC, der kommer til at betale regningen. Selskaber i DUC kører videre med samme skatteaftale som hidtil. Og selskaberne uden for DUC står immervæk kun for en sjettedel af olieproduktionen i den danske del af Nordsøen.

Operatørerne uden for DUC har planlagt at investerer for i omegnen af 16 milliarder kroner i nye Nordsøboringer de kommende år. Ifølge brancheorganisationen Olie Gas Danmark er disse investeringer nu i farezonen, og det kan i organisationens optik komme til at koste staten ti milliarder kroner i mistede skatteindtægter frem til 2020, skriver Borsen.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu