ANNONCE

Skilsmisse forlænges af økonomisk krise

13. december 2011 10:53 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Skilsmisse forlænges af økonomisk krise
Billede mangler

Tal fra Danmarks Statestik viser, at færre bliver skilt mens antallet af insolvente skilsmissepar til gengæld stiger.
Flere og flere ægtepar, der bliver skilt, er rygende uenige om at dele gælden. Uenigheden fastholder parterne i et tovtrækkeri, der varer mange måneder – og ofte flere år.
Det forklarer Ret&Råd, der oplever de samme problemer rundt om i landet.
”Antallet er skilsmisser falder i øjeblikket. Alligevel oplever vi, at rigtig mange insolvente ægtepar, der skilles, har betydelige problemer med at dele gælden. Selv flere år efter deres skilsmisse, er mange ikke kommet videre, fordi de ikke kan finde en løsning. Så rykker banken og kreditorerne for at få indfriet gælden. Derfor medfører uenigheden ofte, at flere og flere huse sælges på tvangsauktion. Her får parret den laveste pris overhovedet. Dermed er der endnu færre penge tilbage til at betale gælden,” siger Casper Hauberg Grønnegaard, direktør hos Ret&Råd.
Danmarks Statistik: Færre skilles
Historisk set har der været en sammenhæng mellem dårlige konjunkturer og mange skilsmisser. I begyndelsen af 1980’erne, hvor der var underskud på betalingsbalancen, høj arbejdsløshed og faldende huspriser, steg antallet af skilsmisser. En ny stigning i antallet af skilsmisser begyndte i slutfirserne, hvor ”kartoffelkuren” satte mange privatøkonomier under et voldsomt pres.
Men under finanskrisen har skilsmisserne næsten ligget stille, viser tal fra Danmarks Statistik. Og siden 2009 og frem til i dag er skilsmisserne stort set faldet. I tredje kvartal 2009 var der i Danmark 3.471 skilsmisser, i tredje kvartal 2010 3.185, og i samme periode i år var tallet kun 2.982. Socialforskere mener, at folk i højere grad forsøger at finde en løsning, fordi de ikke har råd til at gå fra hinanden.
”Mange lønmodtagere bliver ikke berørt, hvis de bliver sammen. Men det gør de par, der har købt bolig for dyre lån og på toppen af markedet i 2007, og som vælger at gå hver til sit. Gør de det, kan de have svært ved at sælge huset – selv til nedsat pris – eller afdrage på lånene. Herudover har de ofte fået en ekstra husleje oveni, fordi den ene part er flyttet. Dermed er de teknisk insolvente,” siger Casper Hauberg Grønnegaard.
Ny lov hjælper insolvente par
Insolvente ægtefæller, der skal dele boet, kan i 2012 hente ny hjælp i den kommende ægtefælleskiftelov. Den nye lov gør det muligt at få skifterettens og en bobehandlers hjælp til at gøre boet op og sælge.
”Tidligere har insolvente par netop ikke haft mulighed for skifterettens hjælp til bodelingen. Det får de nu og dermed assistance til at komme afgørende videre i deres tilværelse. Samtidig åbner den nye lov op for, at advokaten, som bobehandler, taler med kreditor om muligheden for at dele gælden mellem ægtefællerne,” siger Casper Hauberg Grønnegaard.
Ret&Råds advokater vil over hele landet hjælpe med at opgøre skilsmisseboer under den nye lov.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu