ANNONCE

Skimmelsvamp fundet i populært legetøj

13. december 2017 17:27 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

En bekymret mor lagde mærke til ulækker vækst i datterens dukke.

Skimmelsvamp i Baby Born. Det burde måske ikke kunne ske, men det var tilfældet i en dukke, der nu er blevet undersøgt.

Nu er endnu et stykke meget populært legetøj under luppen efter fund af skimmelsvamp og gær; denne gang drejer det sig om den populære Baby Born dukke, der er solgt i over 22 millioner eksemplarer.

Det skriver TV2.

Nu advarer eksperter.

Det var en forælder, der efter at have læst artiklen om skimmelsvamp i badedyr, der sendte en dukke ind til TV2, der nu har fået den undersøgt.

Inde i en Baby Born-dukke er der flere plastikslanger, der fungerer som forbinder for eksempel mund og skridt.

Derved fungerer den på den måde, at den for eksempel tisser, når den får  noget at drikke.

“Ikke overraskende”

I en test, som Teknologisk Institut har lavet for TV 2, viser det sig, at der i en otte måneder gammel dukke gemmer sig gær og skimmelsvamp i Baby Born-dukkens store tværgående slange og i åbningerne ved munden og mellem benene.

– Det er slet ikke overraskende, at den har udviklet de her ting, for der er organisk materiale i vand, som er gromad for svampene. Og du kan ikke få vandet helt ud af dukken, så det giver gode vækstbetingelser, siger Elisabeth Morsing, faglig leder på svampelaboratoriet på Teknologisk Institut.

Kraftig vækst af skimmelsvamp i Baby Born

Fra alle tre steder er der også kraftig vækst af gær, og ved munden er der ifølge rapporten også fundet svampearterne Chaetomium og Penicillium.

– Chaetomium-svampen er meget slem. Det er en af de fire svampearter, som vi himler op over, når den vokser på gipsplader i bygninger. Den er slem, fordi den frigør mykotoksiner, som er giftstoffer, som vi så kan indånde. Den skal man have fjernet fra sit indeklima. Jo tættere man er på kilden, des støtte belastning er der, forklarer Birgitte Andersen, der er lektor ved Institut for Bioteknologi og Biomedicin på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Hun fortæller også, at man kan udvikle allergi overfor svampen.

Ifølge brugsanvisningen til Baby Born skal dukken rengøres efter brug for at undgå at udvikle skimmelsvamp.

Firmaet svarer på skimmelsvamp i Baby Born

– I dette tilfælde ser vi det ikke som en nødvendighed at ændre produktet. Men vi vil ændre brugsanvisningen for at gøre kunderne mere opmærksomme på, at der er en risiko, når de ikke rengør dukkerne korrekt hver eneste gang, skriver Wolfgang Hoffmann, chef for produktudvikling hos Zapf Creation AG, i en mail til TV2.

Birgitte Andersen fra DTU er dog ikke i tvivl:

– Jeg ville ikke engang give min hund denne her dukke, siger hun til TV2.

Udtaget til kontrol

Sikkerhedsstyrelsen har efter at have set rapporten fra Teknologisk Institut udtaget en Baby Born-dukke til undersøgelse. Den kan udstede påbud, hvis legetøj udgør risiko for sikkerheden eller sundheden for forbrugerne.

Baby Born kan blandt andet sove, bade, spise, drikke, tisse og læse.

Dukken er produceret af det tyske firma Zapf Creation AG og koster 449 kroner.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu