ANNONCE

Skjult lidelse kan være benhård: Det kan du selv gøre

3. august 2019 06:04 | Af: Ritzau Fokus

Det kan være svært at stille diagnosen skjult forstoppelse, fordi der ikke føler toiletproblemer med tilstanden.

Føler du dig tung, oppustet og træt?

Så kan det være, du lider af forstoppelse – også selv om du ikke døjer med nogle af de sædvanlige problemer med at gå på toilettet. Du kan nemlig lide af skjult forstoppelse, hvor du hverken skal sjældnere på toilettet eller mærker gener i den forbindelse.

– Personerne har en tarm, der er lige så udstoppet som en forstoppet, men de har ikke de forstoppedes afføringsgener, fortæller Dennis Raahave, som er seniorforsker og speciallæge i kirurgi og kirurgiske mave-tarmsygdomme.

– De er mere generede af mavegener som udspilethed og oppustethed som følge af langt flere tarmgasser, siger Dennis Raahave, som også har udgivet en bog om skjult forstoppelse.

Almindelige symptomer

Derudover oplever de skjult forstoppede også en del almene symptomer som ubehag, træthed, små febrile perioder eller influenzalignende perioder.

– De har uspecifikke symptomer fra den resterende del af kroppen. Det er udtryk for, at de går med den her store ladning, siger Dennis Raahave.

Går du til lægen med dine symptomer, er det ikke sikkert, at de bliver knyttet til forstoppelse. De kan nemlig også være tegn på en række andre mave-tarm-sygdomme, og diagnosen kan derfor være svær at stille, fortæller Dennis Raahave.

– Patienterne er lidt i ingenmandsland. Og de kan risikere at ende med en anden diagnose, siger han og fortsætter:

– For at konstatere det skal lægen lave en undersøgelse af passagetiden i tarmen. Der vil man opdage, at tarmene er helt fyldte.

Ikke irritabel tarm

Nogle af hans tidligere undersøgelser har vist, at en del af de patienter, der bliver henvist for irritabel tyktarm, viser sig at have skjult forstoppelse.

Det kan være et problem, for hvis du lider af irritabel tyktarm, vil du blive rådet til at spise mindre fiberrigt, mens du ved forstoppelse rådes til at skrue op for fibrene i kosten for at skubbe gang i tarmfunktionen.

Man kan altså risikere at forværre tilstanden med den forkerte diagnose.

Til gengæld er det lettere at komme den skjulte forstoppelse til livs end den kroniske forstoppelse, fordi man ikke har problemer i forbindelse med sine toiletbesøg.

– Behandlingen er fiberrig kost, rigelig væske og motion, skriver speciallæge Svend Schulze i Patienthåndbogen på sundhed.dk.

Ud over en kostomlægning og daglig fysisk aktivitet kan det være nødvendigt med brug af afføringsmiddel og et stimulerende middel i nogle måneder til tilstanden har normaliseret sig.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu