Skoldkopper er vanvittigt smitsomme: Sådan håndterer du dem

31. august 2018 16:38 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

I langt de fleste tilfælde er de heldigvis ufarlige

Skoldkopper er vanvittigt smitsomme: Sådan håndterer du dem
Skoldkopper rammer 90 procent af alle børn under ti år. (Foto: Shutterstock)

Ligner dit barn den bedste bjergrytter i Tour de France – så er der god chance for at junior har fået børnesygdommen over dem alle; skoldkopper.

Det er en sygdom, de færreste børn slipper for – 90 procent af alle børn får nemlig skoldkopper inden de bliver ti år gamle, skriver sundhed.dk.

Sygdommen skyldes den virus, der hedder varicella zoster-virus. Den går i de allerfleste tilfælde over af sig selv, men i kombination med andre sygdomme kan man blive alvorligt syg.

De fleste bliver immune, når de har haft skoldkopper, men har man nedsat immunforsvar, kan sygdommen blusse op igen. Hos voksne kan viruset blusse op igen og forårsage en anden sygdom – helvedesild.

Symptomer på skoldkopper

Der går som regel omkring to uger fra min smittes med skoldkopper, til sygdommen bryder ud. Det første symptom er ofte feber, og derefter kommer det røde udslæt, skriver sundhed.dk

Udslættet starter ofte på brystet, og spreder sig til ansigt, hovedbund, arme og ben. ‘Kopperne’ begynder som små røde pletter, der efter et par timer bliver til små, bristende blærer. Og det kan klø.

Det er forskelligt, hvor mange skoldkopper, man får. Det kan være alt fra et par stykker til hundredevis.

Sådan smitter skoldkopper

Skoldkopper smitter gennem spyt, og det smitter gennem de væskefyldte blærer, der opstår i huden.

Og det er altså en voldsomt smitsom sygdom – 90 procent i en husstand bliver smittet, hvis man ikke tidligere har haft sygdommen, skriver sundhed.dk.

Man kan vaccinere sig fra skoldkopper, men det er ikke normalt i Danmark. Herhjemme gives vaccinationen primært til børn, der har risiko for at blive alvorligt syge af skoldkopper, fordi de har andre sygdomme i forvejen. I andre lande, blandt andet USA og Italien, er det normalt at blive vaccineret mod sygdommen.

Man kan normalt smitte med skoldkopper fra omkring to dage før udslættet dukker op, og indtil udslættet kun består af skorper. Smittefaren er størst tidligt i forløbet.

Behandling af skoldkopper

I langt de fleste tilfælde er det ikke som sådan nødvendigt med behandling af sygdommen, selv om det kan klø af pommern til.

Kløen kan lindres med zink liniment, som kan købes uden recept på apoteket. Ved endnu mere alvorlig kløe kan ens læge udskrive en recept på antihistaminer.

Er man over 12 år gammel eller har svækket immunsystem anbefales virusdæmpende medicin – aciclovir.

Fakta

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu