Skolelærerne høster størst opbakning

28. marts 2013 22:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Skolelærerne høster størst opbakning
Billede mangler

Befolkningens sympati er med lærerne forud for den lockout, som fra tirsdag efter alt at dømme vil lægge mange klasselokaler øde. 39 procent af danskerne sympatiserer mest med lærerne, mens 24 procent sympatiserer mest med Kommunernes Landsforening (KL) viser en Gallup-måling foretaget for Berlingske.

 

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen viser den udbredte sympati for lærerne, at det er »umanerligt klodset« at have forhandlingerne om en folkeskolereform kørende samtidig med overenskomstforhandlinger.

»Folk kan godt gennemskue, at der er en tæt koordinering mellem finansministeren og KL. Mange oplever ikke, at der er tale om en reel forhandling, og det bryder de sig ikke om,« siger Flemming Ibsen, professor på Aalborg Universitet, til Berlingske.

Kommunernes topforhandler Michael Ziegler (K) erkender, at mange nok har en opfattelse af, at KL »er regeringens forlængede arm«:

»Men sådan er det ikke. Vi ville have stillet det samme krav om at komme af med lærernes arbejdstidsregler, selv om der ikke var en folkeskolereform på vej.«

Michael Ziegler hæfter sig ved, at der blandt danskerne er stor opbakning til, at lærerne skal have en ny arbejdstidsmodel, hvor de er mere på skolerne. 45 procent bakker ifølge Gallup op om det krav, mens kun 18 procent mener, at de nuværende arbejdstidsregler er passende.

»Der er stor opbakning bag KLs grundsynspunkt, men mange danskere kan nok ikke forstå, hvorfor vi ikke kan komme igennem med det ved forhandlingsbordet frem for en lockout,« siger Michael Ziegler.

Især blandt de røde vælgere er der stor opbakning til lærerne. Særligt SF kan blive presset af et regeringsindgreb, hvis det går lærerne imod, for hele 62 procent af SFs vælgere sympatiserer mest med lærerne, mens blot syv procent sympatiserer med KL. Politisk ordfører Jonas Dahl (SF) håber stadig, at parterne kan finde hinanden, så et indgreb undgås.

»En konflikt, der varer i månedsvis, vil give udfordringer, og det er klart, at regeringen på et tidspunkt kan blive nødt til at gøre noget,« siger Jonas Dahl til Berlingske.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu