Skolereform kan koste kommunerne dyrt

14. marts 2013 06:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Skolereform kan koste kommunerne dyrt

I dag betaler forældre for sfo og klubber, men hvis de pædagogiske aktiviteter bliver en del af skoledagen, som regeringen lægger op til i skolereformen, kan kommunerne ikke længere opkræve brugerbetaling for dem. Det vil ifølge et skøn fra pædagogernes fagforbund, Bupl, betyde, at kommunerne kommer til at mangle mellem 479 og 719 millioner kroner, skriver Politiken torsdag.

 

Pædagogerne er således bekymrede over, at regeringen ikke har noget klart svar på, hvordan skolernes pædagogiske arbejde i så fald skal finansieres.

»Det er en følge af reformen, at man vil udvide timetallet i skolen og dermed indskrænke åbningstiden i sfo. Samtidig har regeringen et ønske om, at pædagogerne skal deltage i skoletiden i det, der bliver kaldt aktivitetstimer. Jeg kan ikke se det anderledes, end at kommunerne må kompenseres af staten for det hul, der kommer,« siger Bupls formand, Henning Pedersen, til Politiken.

Også forældreforeningen Skole og Samfund mener, at det bliver nødvendigt for staten at tilføre det pædagogiske arbejde flere penge, for forældrene vil ikke betale samme pris for sfo, hvis tiden i fritidstilbud bliver kortere, siger foreningens landsformand, Mette With Hagensen.

Politikerne ønsker endnu ikke at lægge sig fast på finansieringen. Det gælder blandt andre Venstres uddannelsesordfører, Karen Ellemann (V), der dog ikke vil garantere, at forældrebetalingen bliver lavere. Det er op til kommunerne, siger hun.

Kommunernes Landsforening (KL) vil vente på, at Folketinget har forhandlet reformen færdig, før man gør regnestykket op.

»Til den tid vil vi gøre det klart for regeringen, at finansieringen skal være på plads, og at vi skal kompenseres for de øgede udgifter. Hvis skoledagen bliver længere, og børnenes tid i sfo bliver kortere, vil forældrebetalingen selvfølgelig også blive mindre,« siger kontorchef i KLs økonomiske kontor Morten Mandøe til Politiken.

I en skriftlig kommentar til avisen forsikrer børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) om, at »der i den samlede finansiering af regeringens folkeskoleudspil er taget højde for, at kommunerne kan sænke forældrebetalingen svarende til faldet i de samlede udgifter til sfo/fritidstilbud«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu