Skræmmende forside: Google fejrer Happy Halloween

31. oktober 2012 07:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Skræmmende forside: Google fejrer Happy Halloween
Billede mangler

Søgemaskinen Google fejrer i dag Halloween som vi i Danmark betegner som Allehelgensaften – hekse og genfærd slår sig løs.
 
Når du rammer ind på forsiden af søgemaskinen Google i dag, den 31. oktober, så ser siden helt anderledes ud, end den plejer.
 
Det er fordi Google fejrer Happy Halloween.
 
I Danmark og resten af Skandinavien falder Allehelgensaften ikke samtidig med resten af verden. For mens Der rundt omkring os fejres Halloween den 1. november – og man derfor benytter aftenen før til at fejre dagen med uhyggelige udklædninger – så fejrer vi i Skandinavien først Allehelgensdag den 1- søndag i november. Derfor falder dn danske Allehelgensaften altså først på lørdag.
 
Ifølge folketroen er det den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løs for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på Allehelgensdag.
 
I USA og de øvrige engelsksprogede lande kaldes allehelgensaften for Halloween, hvilket er en forkortelse fra “All Hallows’ Eve”, og er under det navn en stor festdag, der med et glimt i øjet lægger vægt på gys og gru med hekse, spøgelser, spindelvæv, edderkopper, horrorfilm, osv.
Halloween kan sammenlignes med traditionen omkring fastelavn i Danmark.
 
I begge traditioner klæder børn sig ud og går rundt og banker på nabokvarterets døre for at få slik (i USA siger børnene trick or treat, altså “slik eller ballade”). I Danmark foregår dette dog overvejende om dagen, mens det i USA foregår om aftenen. Mens fastelavn primært er en børnefest fejres Halloween også af voksne.
 
En af de mest kendte Halloween-skikke er at udskære orange græskar (pumpkins) med skræmmende ansigter og bruge dem som lamper, såkaldte Jack o’ Lanterns. De traditionelle Halloween-farver er sort og orange.
 Halloween i Danmark
Den amerikanske “Halloween” begyndte at vinde popularitet i Danmark, da Ekstra Bladet i 1998 tog initiativet til det første af en række årlige Halloween-arrangementer i Scala, med gyserfilm-maratoner, gevinster til bedste udklædning mv.
 
I år 2000 begyndte Fætter BR at sælge Halloween-ting, og i 2006 begyndte Tivoli at holde Halloween-åbent i efterårsferien, hvor haven til lejligheden dekoreres med græskar, hekselandsby osv.
 
Legoland i Billund er også begyndt at bruge Halloween temaet, når der holdes åbent i efterårsferien.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu