ANNONCE

Din kost er fyldt med farlig tjære

20. oktober 2019 09:23 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

96 procent af de tjærestoffer, du indtager, kommer fra det, du spiser. Men du kan let skære ned på dit indtag af de skadelige stoffer.

Det siger næsten sig selv, at tjærestoffer ikke er noget, du har lyst til at indtage.

Hvis du ryger, ved du nok godt, at du indtager nogle mikrogram om dagen. Luftforurening bidrager også.

Artiklen fortsætter under videoen.

Men langt størstedelen af tjærestofferne kommer faktisk fra din kost. Og det er måske overraskende nyt for mange danskere, der glædeligt har taget afstand fra cigaretter og lignende.

Kan føre til kræft

Fødevarestyrelsen henviser til en amerikansk undersøgelse, der viser, at gennemsnitligt 96 procent af indtaget kommer fra fødevarer.

– Tjærestoffer er genotoksiske og kan virke kræftfremkaldende, fortæller Pelle Thonning Olesen, som er seniorrådgiver i Afdelingen for Risikovurdering og Ernæring på DTU Fødevareinstituttet.

Det betyder, at stofferne kan lave skader på dit dna, som i sidste ende kan føre til kræft.

Du får ikke kræft, bare fordi du indtager en smule tjærestoffer. Det gør alle hver eneste dag – fra brændeovnen, luftforureningen, smøgerne eller grillmaden.

Men det er en god idé at skære ned, hvor du kan, fordi risikoen bliver større, jo flere du indtager.

Skader organerne

Steffen Loft er institutleder på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Han har været med til at lave dyreforsøg, der viser, at det er skadeligt at indtage partikler med tjærestoffer fra såvel indånding som indtag gennem mavesækken.

– Det skader lidt forskelligt i organerne – men begge dele er bestemt skadeligt. I nogle tilfælde er det faktisk værre at spise end at indånde partikler med stofferne, siger Steffen Loft.

Vil du skære ned, er grillet mad et oplagt sted at starte. Undgå at branke kødet, og sørg for, at der er så stor afstand som muligt til varmekilden, råder Fødevarestyrelsen.

Det er nemlig særligt tilberedningen, der medfører tjærestoffer – også kaldet PAH, som er en forkortelse for polycykliske aromatiske hydrocarboner.

– Partiklerne sætter sig også, når vi røger fødevarer, fortæller Pelle Thonning Olesen.

Risiko flere steder

Mængden af tjærestoffer afhænger af, hvor kraftigt fødevaren er røget.

– Kontamineringen er generelt mindre i koldrøgede produkter end ved varmrøgning, hvor produktet er tættere på soden og røgen, siger han.

– Men køber du en hel røget makrel, så vil langt det meste sidde på overfladen. Så når du tager skindet af, fjerner du mange af PAH’erne. Stofferne trænger ikke specielt dybt ind i fødevaren.

Tjærestoffer kan også findes et mindre åbenlyst sted, nemlig i nogle typer af tørret frugt – for eksempel bananchips, som bliver friturestegt.

Også friske grøntsager kommer med en risiko for tjærestoffer.

– Forureningspartiklerne kan sætte sig på plantedele, og dem kan man komme til at spise, hvis man ikke vasker dem grundigt. Det gælder eksempelvis salat, som har en stor overflade, fortæller Steffen Loft.

Flere får madforgiftning om sommeren

Som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet, vokser antallet af syge med madbakterien campylobacter om sommeren.

Det skyldes formentlig, at folk slækker på hygiejnen i forbindelse med grillen, har Fødevarestyrelsens hygiejneekspert, Annette Perge, tidligere udtalt.

– Kombinationen af kul, kolde øl og kåd sommerstemning skaber en mere ’afslappet holdning’ til hygiejnen, når man griller udendørs, siger Annette Perge.

Hvert år registrerer Statens Serum Institut omkring 4.500 sygdomstilfælde med madbakterien campylobacter.

Fakta

Campylobacter-infektion

  • Infektion med Campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Afføringen kan ofte indeholde blod.
  • Sygdommen går i reglen over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom. Varigheden er sjældent mere end en uge. Kun sjældent spredes bakterierne fra tarmkanalen ind i kroppen, hvorved der kan opstå blodforgiftning (bakteriæmi).
  • Campylobacter er en bakterie, der lever i dyrs tarmsystem, men også kan findes i miljøet. Campylobacter er ofte ikke sygdomsfremkaldende hos dyr, men er det hos mennesker.
  • Smitte med Campylobacter sker overvejende via mad og ofte under udlandsrejse. Men man kan også blive smittet via kontakt til dyr og miljø.

Kilde: Statens Serum Institut

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu