Skruppelløst tyveri fra kirkegård: -Bliver helt tom indeni

30. juli 2019 14:06 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Gement gravrøveri og -skænderi får sindene i kog.

På en af gravstenene rejst på Grindsted Kirkegård står der allerøverst ordet “Fred”, og det er uden tvivl også det ord, der bedst beskriver stemningen netop her. Fredfyldt, som blomster i fuldt flor blafrer, mens lyden af fuglekvidder blandes med våde svirp fra et sprinkleranlæg.

Siden mandag morgen har der dog været anderledes hektisk på kirkegården, der ligger absolut centralt i byen på den jyske hede. For samtidig med, at sørgende og efterladte lidt løst dukker op og lægger blomster eller trimmer træer, har adskillige pårørende været forbi for at undersøge om også deres begravedes gravsteder er blevet skændet.

For det er nemlig præcis, hvad der i weekenden er foregået. Flere grave er blevet skændet af kobber- og bronzetyve, der dog ikke denne gang er gået efter de nærværende gravstensfigurer, der ofte forestiller fugle eller lignende. Nej, de har stjålet kæder, der afgrænser gravstederne, fortæller Thomas Jakobsen, næstformand i menighedsrådet ved Grindsted Sogn.

– Det virker fuldstændig organiseret. Vi er kommet frem til, at der er stjålet mellem 12 og 13 kæder fra forskellige gravsteder. Alle steder er, hvor der har hængt to kæder tæt på hinanden. Taget i “hold”, siger han til Newsbreak.dk.

Et privat hvilested

En bisættelse lørdag er skæringspunktet. Ved den lejlighed havde ingen bemærket, at der skulle være ugler i mosen på kirkegården, der ligger klos op ad den i øvrigt knap 870 år gamle kirke. Mandag morgen opdagede de ansatte dog, at noget var galt. Så rullede stenen.

– Efter at have runderet kirkegården nåede de frem til de 12-13 steder, hvor der tydeligt er fjernet kæder. De har fået et ordentligt slag med noget tungt, og så er kæderne fjernet. Dem af jern har de ladet sidde, siger Jakobsen.

Gerningsstederne er spredt over hele kirkegården – både den gamle og den nye afdeling. Den slags har de alligevel aldrig oplevet før. Tidligere er der forsvundet enkelte effekter fra gravsteder, som for eksempel blomster, men menighedsrådet står nu i en helt særlig og trist situation.

– Vi tager det meget alvorligt. Jeg bliver personligt enormt rørt af det. Helt tom indeni. Gravsteder er et privat hvilested, og man skal kunne indrette det, som man vil. Derfor er det her enormt grænseoverskridende. Det er jo gravrøvere, lyder det fra Thomas Jakobsen.

Kig ned forbi

Pårørende til de skændede grave har allerede meldt sig, men menighedsrådet håber, at de mange pårørende, der i noget tid ikke har været på kirkegården i Grindsted, lige smutter ind forbi en af – med egne ord – “Danmarks smukkeste kirkegårde” og ser efter, om noget ikke er, som det bør.

– Sagen er meldt til politiet, der har været rundt med kirkegårdslederen og tilse de pågældende grave. Der kan dog sagtens være andre steder, tyvene har været, som vi ikke har opdaget. Derfor skal man tage kontakt til kirkegårdskontoret og meddele det, hvis det er tilfældet.

Gravsteder er et privat anliggende, og langt hen ad vejen må de efterladte indrette det, som de synes det passende. Derfor er det heller ikke kirken, menighedsrådet eller kirkegårdslederen, der står for at passe dem. Heller ikke, når der begås tyveri fra dem.

– Selv om der er lidt ekstra arbejde i det, så er det vigtigt, at vi hjælper. Det vil vi også gerne. Der skal være tid til at vise hensyn til de pårørende. Vi er nødt til at reagere, fortæller Thomas, der tilføjer, at politiet har oprettet et journalnummer, der vedrører sagerne samlet.

Hvad så nu?

På Grindsted Kirkegård som på så mange andre er grundholdningen, at man skal kunne sørge, når man vil – også selv om klokken er to om natten. Alligevel sætter det utrolige tyveri en række spørgsmål i søen. Ikke mindst, hvad der skal ske fremadrettet for at sikre gravstederne fra moralsk korrumperede tyve.

– Menighedsrådet kommer til at tage det op på et møde. Det er vi nødt til. Vi skal diskutere, hvad man kan gøre. Videoovervågning har tidligere været oppe at vende, men det tror vi ikke på. Helt generelt har vi en holdning om, at en kirkegård skal være åben, når der er brug for den, siger næstformanden.

Det kunne også være en mulighed at vejlede pårørende, når der skal indrettes gravsted, så flere måske fravælger effekter, der har tyvetække, men Thomas Jakobsen vil helst heller ikke blande sig i, hvad der er vigtigt for de pårørende.

– Spørgsmålet er bare, hvornår bliver det så småligt, at vi begynder at se bogstaverne på gravstenene bliver hakket af? spørger han retorisk.

Kobber har i øjeblikket en skrotpris på omkring 40 kroner for et kilo, mens bronze kan afhændes for noget mindre. Det er en absolut brøkdel af, hvad den reelle værdi er, hvis man skal investere i et færdigt produkt som for eksempel en kæde til et gravsted.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu