ANNONCE

Skybrud ødelægger vores biler

14. juni 2019 06:09 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Oversvømmede viadukter og våde veje med massive vandpytter giver travlhed på autoværkstederne.

Perioden med voldsomme skybrud stor set overalt i Danmark har betydet ekstra travlhed på autoværkstederne. Typisk fordi bilen har været uheldigt parkeret eller har kørt på veje med massive vandpytter. For moderne biler er nemlig ikke specielt vandtætte og faren for at smadre bilens elektriske systemer og totalskade motoren er betragtelig. Ganske enkelt fordi, der kan trænge vand ind i motoren. Det skriver autobutler.dk i en pressemeddelelse.

– Der har aldrig før været så mange biler på værkstederne med skader relateret til vejret. Det skyldes, at vi har haft flere dage i træk med skybrud, men også, at bilisterne ikke er klar over, hvor let en moderne bil går i stykker, hvis den udsættes for vand, siger analysechef Jan Sturm fra autobutler.dk.

Advarer mod at køre

I pressemeddelelsen advarer autobutler.dk ligefrem mod at køre bil, hvis der er kraftigt regnvejr. Det er nemlig typisk er her, man møder rekordmange bilejere, som har fået  bilen oversvømmet eller som er gået i stå efter have kørt i lidt for store vandpytter. Det fremgår desuden, at man skal være særlig opmærksom i viadukter og lavtliggende områder, hvor der samler sig vandpytter.

– Vi ser mange biler, som under kørsel har skubbet vandet foran sig og dermed skabt en bølge, der er suget ind i motoren. Det får motoren til at låse – og i de fleste tilfælde ødelægge relæer og elektronik i bilen. Det er dyrt at reparere den slags skader. Som hovedregel kan det slet ikke betale sig, hvis motoren har været oversvømmet, siger Jan Sturm.

Artiklen fortsætter under videoen.

Brug den sunde fornuft

FDM opfordrer til, at man bruger sin sunde fornuft, når der er, har været eller varsles skybrud.

– Ved kørsel i for eksempel viadukter, hvor der hurtigt kommer til at stå meget vand, skal man være særdeles opmærksom. Står vandet højere end til maksimum midt på fælgene, så skal man ikke forsøge at køre igennem. For det kan betyde, at der bliver suget vand ind i motoren, og ødelægge både den, og de elektriske systemer, siger Lone Otto, der er afdelingsleder i FDM´s Tekniske Rådgivning, til newsbreak.dk.

Hun nævner også, at man selvfølgelig skal sørge for at få flyttet sin bil, hvis der varsles skybrud, og den er parkeret på et udsat sted.

Endelig understreger hun, at det er vigtigt holde bilen serviceret og dens drænhuller og vandkasser rengjorte. Også selv om det ikke er med i servicepakken.

– Det svarer lidt til, at vi holder tagrenderne på vores huse fri for blade og så videre, så vandet kan trænge væk.

Dækket af kaskoforsikringen

Ifølge Anja Lindtrup Sørensen fra forsikringsoplysningen er de fleste godt dækket ind i forbindelse med skybrud og vandkader på bilen.

– Normalt vil man være dækket via sin kaskoforsikring. Altså med mindre det er åbentlyst, at man har handlet uforsvarligt og selv er skyld i skaden. Det oplever vi dog meget sjældent, siger hun til newsbreak.dk.

Hun fortæller også, at der ikke findes nogle samlede tal for, hvor mange vandskader, der hvert år behandles af forsikringsselskaberne.

 

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu