Skybrud og oversvømmelse bærer farlig risiko

14. oktober 2019 22:09 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Hvis der opstår oversvømmelser, så kan du komme i kontakt med skadelige bakterier.

Skybrud og oversvømmelse bærer farlig risiko
Der har været kraftige skybrud i den seneste tid. Foto: Scanpix

Det er sæson for tunge regnfald og med de sidste dages voldsomme vejr in mente, så har Styrelsen for Patientsikkerhed mandag udsendt en pressemeddelelse, der italesætter problemet. Der er nemlig en masse risici forbundet med de voldsomme regnfald.

– Bliver man ramt af oversvømmelse, skal man være særligt opmærksom på, om man kommer i kontakt med kloakvand, siger Jeppe Nørgaard Rasmussen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed og fortsætter.

– Kloakvand kan indeholde sundhedsskadelige bakterier, alger og andre mikroorganismer fra menneskers fækalier og rotter. Det kan betyde risiko for infektioner og gener fra mave, tarm og åndedrætsorganer, lyder det.

Der er dog en række gode råd, som Jeppe Nørgaard Rasmussen gerne vil dele ud af. Det er vigtigt, at man hurtigst muligt fjerner vand og fugt i boligen for at forebygge vækst af skimmelsvamp. Er der tale om overfladevand eller regnvand i kælder eller den øvrige beboelse, kan det blot tørres op og rengøres med vand og sæbe.

Foretager man selv rengøring eller oprydning i kældre, hvor der står vand efter oversvømmelse med kloakvand, kræver det beskyttelse med værnemidler som gummistøvler og langskaftede gummihandsker. Kloakvand bør hverken komme i kontakt med huden, øjne eller mund, og det tøj, der bruges til oprydningsarbejdet, skal vaskes ved så høj temperatur som muligt – helst over 80 grader.

Er der tale om overløbende eller indtrængende kloakvand eller kloakslam, bør man overlade rengøringen til professionelle rengøringsselskaber.

Alvorligt for børn

Hvis de kraftige regnskyl har givet slam eller sediment i haven, så anser man det som, at det ikke udgør en større sundhedsfare.  Det er dog at værd at bemærke, at man skal bruge haven med omtanke og være ekstra omhyggelig med de almindelige hygiejniske forholdsregler.

– Man skal undgå at få rester af slam eller sediment på huden, i øjne eller mund og huske grundig våndvask og skift af fodtøj, når man går indendørs, siger Jeppe Nørgaard Rasmussen og uddyber.

– Man bør undgå at lade børn lege på ny forurenet jord, og hvis et skybrud har givet vand fra kloakker i køkkenhaven, bør man kassere grønsager og lignende, forklarer overlægen.

Det er svært at sige, hvor lang tid der går, før at forureningen i haven fra kloakvand nedbrydes. Det kan vare alt fra nogle uger til måneder. Der findes dog et par ting, som man som forbruger kan gøre. Du kan nemlig mindske forureningen ved at spule og vande områder, hvor man færdes. Er man i tvivl, kan man hente råd om, hvordan man skal forholde sig hos professionelle rengøringsselskaber, eller henvende sig hos sit forsikringsselskab.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu