Skybrudsvarsel: Nu kommer der regn, lyn og torden

19. maj 2017 22:37 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Hele dagen har DMI varslet, at der kan komme et skybrud sent fredag - nu ser det ud til, at det kommer.

Det meste af fredagen har Danmarks Meteorologiske Institut varslet risiko for skybrud over en del af Danmark. Og her sent fredag aften ser det ud til, at den kraftige regn er på vej – ledsaget af både lyn og torden. Det oplyser vagtchef ved Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, Frank Nielsen, til Newsbreak.dk.

– Risikoen stadig gældende. Og lige nu ser det lidt truende ud nede fra Tyskland. Men det er heldigvis ikke så voldsomt, som det kunne have været, siger Frank Nielsen.

– Det kommer til at ramme et område fra Gråsten og Sønderborg hen over det Syd- og Sønderjylland op til Esbjerg. Mit bedste bud er, at der kommer mellem 10 og 20 millimeter regn der hvor det bliver værst. Noget af regnen kan falde i forbindelse med lyn- og tordenbyger mens noget falder i forbindelse med den koldfront, der trækker ind over Danmark fra vest. Koldfronten går langsomt i opløsning mens den trækker ind over resten af Danmark, så det bliver ikke så voldsomt med nedbør i resten af landet hen over natten og i morgentimerne, siger Frank Nielsen.

Her er DMIs varsel:

“Udsendt 19. maj 2017 12:23

Gyldig fra 19. maj 2017 16:00. Gyldig til 20. maj 2017 00:00

Sydvestjylland, Billund, Vestjylland, Haderslev, Tønder, Aabenraa og Herning

Der er risiko for kraftig regn, der kan stedvis falde mellem 25 og 35 mm på 6 timer og desuden risiko for lokale skybrud med mere end 15 mm på 30 min

Kraftig regn og skybrud medfører fare for oversvømmelse af lavtliggende områder, oversvømmelse af kældre, vand på kørebaner og i viadukter (akvaplaning), nedsat sigtbarhed.”

Fakta

Risiko for oversvømmelse:

Er dit hus i risiko for oversvømmelser?

* På dingeo.dk kan du indtaste din adresse og se, om dit hus er i særlig risiko for oversvømmelse ved kraftig regn eller skybrud.
* Du kan blandt andet se, om dit hus ligger i eller tæt på en lavning uden naturlig vandafløb og finde information om, hvor let vand kan synke ned i jorden under dit hus.
* Hvis du har haft en vandskade efter regn, kan du gå ind på forsikringsvejret.dk og se, om der var tale om skybrud i forsikringsmæssig forstand.

Kilde: Forsikring og Pension, dingeo.dk.

Fakta

Når kælderen står under vand:

Når skaden er sket, og kælderen står under vand, så gælder det om hurtigst muligt om at få overblik over skadernes omfang, om at få ryddet op og få kontakt til sit forsikringsselskab.
Se forsikringsselskabernes gode råd her:

* Tag billeder eller video af skaderne til brug for din anmeldelse til forsikringsselskabet. Smid ikke noget ud, før du har talt med forsikringsselskabet.
* Vær opmærksom på, om det er kloakvand, der er kommet ind. Kloakvand kan være særdeles sundhedsskadeligt. Beskyt dig med handsker, vandtæt tøj og fodtøj.
* Flyt ting, der står i vand eller har fået vandskader, til et tørt sted.
* Få vandet væk og sæt udtørring i gang. Det er ekstremt vigtigt at få tørret ud for at undgå følgeskader som for eksempel skimmelsvamp. Køb eller lej eventuelt en affugter. Du kan også varme de vandskadede rum op og lufte ud.
* Er skaderne omfattende, så kan man eventuelt tage fat i et skadeservicefirma, håndværker eller lignende, der kan hjælpe med oprydningen. Gem kvitteringer for udgifterne til forsikringsselskabet.
* Forsikringen dækker rimelige og nødvendige udgifter til at få pumpet vand væk, at redde dit indbo og til affugternes elforbrug.

Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, hvis din forsikring skal dække skader efter skybrud:

* Forsikringen dækker, når der er tale om voldsomt skybrud.
* Det betyder, at nedbøren er så kraftig, at “utilstoppede, normalt konstruerede og vel vedligeholdte afløbssystemer” ikke kan klare afledningen af vandet. Det betyder mere end 40 millimeter regn på 24 timer eller mere end 15 millimeter på en halv time.
* Nogle forsikringsselskaber dækker også, hvis der er faldet mellem 30 og 40 millimeter på et døgn.
* Er der faldet mindre end 30 millimeter på et døgn eller 15 millimeter på en halv time, dækker forsikringen normalt ikke.
* Du kan tjekke, om der har været skybrud på din adresse på forsikringsvejret.dk

Kilde: Forsikring og Pension.

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu