ANNONCE

Skynd dig: Populær tilskudsordning udløber

4. april 2020 06:03 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Flere steder er der allerede lukket ned.

Når du udskifter dit gamle energislugende fyr med en ny og energibesparende varmeløsning, har du i en årrække kunnet få tilskud fra dit energiselskab.

Men selv om ordningen løber til udgangen af december, så har mange energiselskaber allerede nu lukket ned for tilskudsmuligheden. Og det kan bremse den grønne omstilling, vurderer Gastech-Energi.

Det oplyser Gastech-Energi i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under videoen

Du skal til at kridte skoene, hvis du vil gøre brug af ordningen om energitilskud.

Det erfarer Gastech-Energi, som er Danmarks største private servicevirksomhed indenfor klimavenlige varmeinstallationer.

Flere energiselskaber har valgt at stoppe med at give tilskud, og det betyder, at det allerede nu kan blive svært for dig at få tilskud til din nye varmeløsning – også selv om du allerede har fået godkendt din ansøgning om tilskud.

Derfor har du kunnet få energitilskud

– Med Energiaftalen blev energiselskaberne pålagt at hjælpe med at mindske Danmarks udledning af CO2. Men det krævede hjælp fra forbrugerne. Så for at få os til at spare på energien, har energiselskaberne frem til udgangen af 2020 mulighed for at give et skattefrit tilskud til en lang række energiforbedringer af vores boliger. Energitilskuddet har bl.a. været populært, når det gamle fyr har skullet udskiftes med en ny og energieffektiv varmeløsning, der udleder mindre CO2, fortæller Per Langkilde, direktør i Gastech-Energi.

Lukning kan bremse den grønne omstilling

– Men mange af energiselskaberne har allerede nu nået de pålagte mål for energibesparelser. Vi erfarer derfor, at de lukker ned for muligheden for at søge energitilskud. Og det risikerer at bremse den grønne omstilling, som danskerne er godt i gang med, siger Per Langkilde.

Gastech-Energi er ikke de eneste, der bekymrer sig om, at det manglende tilskud vil bremse den grønne omstilling. Også Martin Lundqvist, indehaver af EnergiKøb.dk er bekymret.

Han rådgiver blandt andet forbrugerne om energiforbedringer.

– Der kommer formentligt en afløser til den nuværende ordning i 2021, men indholdet er endnu ukendt. Mange forbrugere bremser derfor op og afventer, om ordningen forlænges eller erstattes af andre tiltag fra 2021, siger Martin Lundqvist.

Grønne varmeløsninger har hittet de seneste år

Udskiftningen af gamle energislugende varmeløsninger har de seneste år været eksploderet. En udvikling de i høj grad har mærket hos Gastech-Energi, som bl.a. i 2019 havde et rekordstort salg af luft til vand- og jordvarmepumper.

– Forbrugerne er blevet opmærksomme på, hvor meget de kan spare på varmeregningen hver måned ved fx at udskifte det gamle olie- eller gasfyr med enten et nyt energieffektivt gasfyr eller en klimavenlig varmepumpe, fortæller Per Langkilde.

Mangler udmelding fra politisk side

– Det vil være rigtig ærgerligt, hvis nedlukningen af energitilskuddet får forbrugerne til at stoppe den grønne omstilling. Selv om energiselskaberne har nået de pålagte mål, så er vi langt fra regeringens målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70% i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Vi skal derfor have endnu flere forbrugere til at udskifte de gamle varmeløsninger med nye og mere energieffektive og klimavenlige løsninger, siger Per Langkilde.

Han efterlyser derfor en hurtig udmelding fra politisk side, så forbrugerne ikke stopper den grønne omstilling til skade for klimaet.

Så meget kan du få i tilskud

– Hvor meget, du får i tilskud, afhænger af, hvilken varmeløsning du skifter fra og til. Udskiftning af det gamle oliefyr med en ny og klimavenlig luft til vand- eller jordvarmepumpe har typisk givet et tilskud på 7.500 kr. Men det ser som sagt ud til at være slut nu, selv om ordningen reelt først udløber ved udgangen af december i år, slutter Per Langkilde.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu