ANNONCE

Slår fast: Smitte KAN spredes sådan

8. oktober 2020 09:26 | Af: Newsbreak.dk

Efter at have afvist luftbåren smittespredning, anerkender både de danske og amerikanske myndigheder, at coronavirus i mikrodråber kan svæve og smitte over mere end to meters afstand.

Citathistorie: Videnskab.dk.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, CDC, opdaterede mandag 5. oktober sine guidelines for, hvordan coronavirus kan sprede sig.

I de nye retningslinjer anerkender myndighederne, at COVID-19 kan sprede sig gennem luften.

– Nogle infektioner kan sprede sig, hvis man bliver udsat for mikrodråber, der kan hænge i luften i op til flere timer. Denne form for virus kan inficere personer, der holder mere end to meters afstand, lyder det fra CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ifølge Videnskab.dk.

CDC understreger samtidig, at indsamlet data indikerer, at virus fortsat spreder sig mest gennem nærkontakt med en inficeret person, og at luftbåren smitte altså er mindre hyppigt.

Den nye opdatering kommer efter at CDC 18. september udsendte en opdatering, hvor man skrev, at coronavirus primært smitter gennem luften.

Opdateringen blev imidlertid trukket tilbage efter få dage, og CDC oplyste, at den var blevet lagt på hjemmesiden ved en fejl.

Mandagens opdatering er mere afdæmpet i sine guidelines end udkastet, som fejlagtigt blev lækket.

Nye danske retningslinjer

Udover CDC har Sundhedsstyrelsen også for nyligt opdateret sine retningslinjer om smitte med COVID-19, sådan at nye linjer om ‘luftskifte og ventilation’ er blevet tilføjet.

For efterårs- og vintersæsonen medfører, at folk opholder sig mere indenfor, og derfor skal danskerne blandt andet sørge for at lufte godt ud i hjemmet, da man traditionelt oplever flere influenza-infektioner på denne tid af året.

– At sørge for hyppig udluftning (luftskifte) og brug af ventilationssystemer kan dermed være med til at nedbringe koncentrationen af dråber (aerosoler) i luften og kan således medvirke til at forebygge smittespredning af ny coronavirus, når man opholder sig indendøre, lyder det i de opdaterede retningslinjer ifølge Videnskab.dk.

I et interview med Politiken understreger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at det ikke er ny viden, at coronavirus kan smitte længere end én til to meters afstand:

– Vi har hele tiden talt om dråbesmitte og sagt, at eksempelvis sang og råb kan øge risikoen for smitte – også på længere afstande. Men vi har ikke tidligere været så nuancerede om, at der er forskel på størrelserne af dråber, der kan smitte. Og at luftskifte i et rum har betydning for smitterisikoen, siger Søren Brostrøm til avisen ifølge Videnskab.dk.

Tyder på anerkendelse

De nye udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen er et tegn på, at myndighederne har anerkendt, at coronavirus kan sprede sig gennem luftbåren smitte, mener læge og professor Torben Sigsgaard, som forsker i indeklima og smittespredning ved Aarhus Universitet.

– Jeg tolker det som en opblødning. Vi (flere danske og internationale forskere red.) har i længere tid forsøgt at argumentere for, at der også er smitte i luften, som er længere væk end de to meter, siger han til Videnskab.dk.

– Rådet om udluftning er en rigtig god tilføjelse til de kendte retningslinjer, som man stadigvæk skal følge, siger Torben Sigsgaard.

Når der opstår en ophobning af mikropartikler i et rum, og der ikke bliver udluftet ordentligt, vil det kunne medføre en øget risiko for en luftbåren infektion.

I galleriet ovenfor kan du se, hvor effektive de forskellige typer af mundværn er.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu