Sladrehankene er tilbage i feltet

18. marts 2013 14:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sladrehankene er tilbage i feltet
Billede mangler

Med mandagens 1. etape i Catalonien Rundt begynder et nyt kapitel for de tre ryttere Christian Vande Velde, David Zabriskie og Tom Danielsen. De tre amerikanske ryttere vidnede alle for USADA i undersøgelsen, der endte med at fælde Lance Armstrong.

 

Som belønning for at lægge kortene på bordet, slap de tre ryttere med seks måneders karantæne fra cykelsporten.

Tiden er gået, og de tre ’sladrehanke’ har udstået deres straf. De er de eneste af de 11 tidligere US Postal-ryttere, der vidnede om forholdene på Armstrong-holdet, som stadig fortsætter karrieren på to hjul. Armstrongs tro væbner George Hincapie og canadieren Michael Barry stoppede sidste år, mens Levi Leipheimer blev fyret af Omega Pharma-Quick Step efter sin tilståelse og har ikke fundet en ny arbejdsgiver.

Men Vandevelde, Zabriskie og Danielson er alle blevet hilst velkommen tilbage på Garmin-holdet, der under Jonathan Vaughters’ ledelse igennem en årrække har holdt den moralske fane højt som et hold, der ikke tolererer doping. Efter USADA-rapporten blev offentliggjort, udsendte holdet en udtalelse med opbakning til de tre ryttere:

– Mens Christian, David og tom begik deres fejl for næsten et årti siden, så besluttede de også for at stoppe.

– Intet kan viske det ud, som er sket i cyklingens historie, men vi kan lære af den. Vi kan se tilbage og sige: aldrig igen.

Christian Vande Velde er vendt tilbage til cykelsporten for at slå fast, at han forlader den med oprejst pande, når denne sæson er gået.

– Jeg ville ikke gå og gemme mig efter, at alt kom ud. Det ville have været virkeligt nemt for mig at sige ‘det var det, jeg er færdig, lad mig være i fred’. Jeg følte næsten, at jeg var nødt til at komme tilbage og vise, at jeg stadig er stolt af, det jeg har gjort her på holdet og være det gode eksempel.

– Jeg gør stadig noget, som jeg elsker, og jeg har et fantastisk hold, som var glade for at se mig, da jeg kom tilbage, siger Vande Velde i et interview med ESPN forud for sit comeback.

Den snart 37-årige amerikaner, der i årene 2005-7 kørte for Bjarne Riis på Team CSC, var inden karantænedommen afgørende for holdkammeratens Ryder Hesjedals overraskende Giro-sejr, inden han selv oplevede en af karrierens højdepunkter med sejren i etapeløbet US Pro Challenge i august.

I karantæneperioden har han enten trænet i ensomhed eller sammen med Zabriskie, som var i samme situation. Og så er han stillet op som foredragsholder og skydeskive for kritiske spørgsmål ved en række offentlige arrangementer.

– Det har været hårdt. Jeg vil ikke lyve. De sidste 20 år har jeg skullet på træningslejr i november-december, og ofte har jeg ikke haft lyst til at skulle af sted. Men det hul, der var der denne gang, det ramte mig. Det var hårdt at være væk fra holdet.

Han frygter ikke, hvordan det bliver at vende tilbage til feltet efter at have vidnet.

– Hvis jeg bliver modtaget negativt, så er jo bare en del af omertaen, ikke? Da vi skrev under med Garmin, så sagde vi, at vi ville hjælpe alle mulige måder, og det her er den måde, som vi har ment ville være det bedste at gøre.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu