Slut med City-syndromet

9. februar 2013 17:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Slut med City-syndromet
Billede mangler

Den engelske Premier League har igennem de sidste år vokset sig stor og økonomisk attraktiv for langt de fleste af fodboldens superstjerner. Men det skal være slut med lønfest og overforbrug, lyder det fra Richard Scudamore, som er administrerende direktør i ligaen.

 

Fra og med den kommende sæson bliver der lagt loft på det driftsunderskud, de enkelte klubber må vise frem. Samtidig bliver den enkelte klub pålagt stramme rammer for, hvor meget man må lade det samlede spillerlønniveau stige.

– En ny ejer af en klub vil ikke kunne komme ind længere og smide en milliard eller mere efter nye spillere på meget kort tid. Fremover kan man kun investere proportionalt med de udgifter, klubben har i forvejen, fastslår Richard Scudamore.

Sagt på jævnt dansk er det slut med at se en mand som den russiske oligark Roman Abramovich komme ind og sætte fut i Chelsea eller den arabiske oliemagnat Sheik Mansour forvandle mølædte Manchester City til en magtfaktor som ved et økonomisk baseret trylleslag.

En klub, som i dag har rundt regnet 500 mio. kroner i lønudgifter, kan maksimalt øge dem med henholdsvis 35, 40 og 80 millioner på årsbasis over de kommende tre sæsoner. Og Premier League slås med masser af røde tal på regnskabernes bundlinje. I 2012 har kun syv af de 20 Premier League klubber på lønsiden ligget under den halve milliard kroner, hvilket også har fået advarselslamperne til at blinke i UEFA, hvor man længe har barslet med en indsats mod dét fænomen, man med sans for dramatik kalder ‘økonomisk doping’.

Ifølge en opgørelse fra Deloitte lever Premier League generelt, som om velfærd er noget, man kan låne sig til i et anfald af kronisk ubekymrethed.

Det samlede underskud for Premier League i forrige sæson blev opgjort til 3,4 milliarder gode danske kroner. Og for at lukke det hul, hvorfra pengene fosser ud, vil man nu lægge loft på underskudsraten, som maksimalt må være på en rund milliard fordelt over tre år. Samtidig skal klubejerne kunne gå ind og dække underskuddet og udstede en garanti for yderligere tre år, så man ikke risikerer at se traditionsforetagender som Leeds og Portsmouth ryge under administration.

Tiltaget vil med garanti blive modtaget med kyshånd i en klub som Arsenal, hvor manager Arséne Wenger længe har harceleret over at se konkurrerende klubber mæske sig i spillere med lommer så dybe som Marianergraven.

Arsenal har i årevis været en af de relativt få europæiske topklubber, der er i stand til at få økonomien til at hænge sammen. Blandt andet ved at sælge ud af navne som Cesc Fàbregas, Robin van Persie, Gaël Clichy og William Gallas samtidig med, at både manager og fans må leve med omgivelsernes overbærende holdning til en klub, der spiller pænt og lovende, men aldrig rigtigt vinder noget.

Klubber som Chelsea, Manchester City, Liverpool og Aston Villa ville alle være kommet i problemer, hvis man havde implementeret det nye og komplekse regelsæt i tidsrummet 2008-2011.

Ifølge avisen The Guardian har den engelske sportsminister Hugh Robertson taget godt imod regelændringerne.

– Det er et positivt og velkomment træk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu