Slutdato for røgfrit Danmark efterlyses af forskere

20. maj 2012 11:06 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Slutdato for røgfrit Danmark efterlyses af forskere
Billede mangler

Det skal været helt slut med at ryge i Danmark, mener forskere, der ønsker en slutdato på, hvornår Danmark er helt røgfri.
 
Er du ryger og dansker går du trange tider i møde. For mens de hidtidige rygelove trods alt har ladet det være op til hver enkelt hvorvidt man ønsker at ryge eller ej, når man går på gaden eller befinder sig i eget hjem, så ønsker forskere nu langt strengere restriktioner. Som i flere andre lande efterlyser forskerne en klar melding fra politikerne i form af en slutdato på, hvornår Danmark er helt røgfri.
 
Det sker efter New Zealand har målsat sig på at landet er røgfrit i 2025. Finland har en målsætning om at være helt røgfri i 2040 og i USA har sundhedsministeriet lavet en rapport med visionen om ”et samfund uden tobaksrelateret sygdom og død”.
 
Til Politiken siger forskningsoverlæge Charlotta Pisinger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed siger, at Danmark bør følge trop og fastsætte en konkret målsætning for, hvornår rygning skal være begrænset så meget, at antal brugere er på niveau med misbrug af afhængighedsskabende narkotika.
 
– I den store verden er forskere og politikere ved at planlægge End Game (slutspil, red.), der viser vejen mod en virkelighed uden rygning. Lande forsøger at nå dertil inden for de næste 30 år, siger hun til avisen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu