Små partier kræver lettere adgang til stemmesedlen

2. februar 2013 14:39 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Små partier kræver lettere adgang til stemmesedlen
Billede mangler

Det er bureaukratisk og en bekostelig affære at indsamle de godt 20.000 vælgererklæringer, der skal til, for at et parti uden for Christiansborg kan stille op til Folketingsvalg. Det mener fem små partier, der er gået sammen i bestræbelserne på at få gjort det lettere at komme på stemmesedlen.

 

Retsforbundet, Kristendemokraterne, Centerpartiet, Visions-Partiet og Partiet Fokus har sendt et brev til indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der selv for et år siden lovede at undersøge muligheden for at lette opstillingsprocessen.

– Det er temmelig paradoksalt, at man kan tale om at digitalisere resten af samfundet, men denne procedure taler man ikke om at digitalisere. Når man kan bruge Nem-ID til indbetalinger og kontakt med det offentlige, burde det også kunne bruges i forbindelse med vælgererklæringer, siger Poul Gerhard Kristiansen, formand for Retsforbundets politiske udvalg, til Berlingske Nyhedsbureau.

Partierne peger i brevet på, at det koster det enkelte parti i omegnen af 300.000-400.000 kroner at komme på stemmesedlen.

– Det koster jo også det offentlige. Her skal man bruge ressourcer på at håndtere alle de her blanketter, siger Poul Gerhard Kristiansen.

I januar sidste år betegnede Margrethe Vestager kravet om håndskrevne papir-underskrifter som »bøvlet og gammeldags«. Hun lovede at se på, om valgloven kan ændres, så vælgere får mulighed for at underskrive vælgererklæringerne digitalt.

– Hvis en vælger, der ønsker at støtte et parti i at stille op til Folketinget, alligevel finder vælgererklæringen på partiets hjemmeside, hvorfor skal vi så kræve, at vælgeren printer vælgererklæringen ud, for at den kan tælle med? Jeg vil derfor se på, om det kan betale sig at modernisere processen og gøre det muligt for vælgerne at underskrive vælgererklæringen digitalt, f.eks. med et system som Nem-ID, sagde Margrethe Vestager ved den lejlighed.

– Jeg forventer, at hun lever op til sit løfte fra sidste år. Hvis nogen er eksperter på det her område, så er det os i de mindre partier, og vi vil meget gerne stille vores ekspertise til rådighed for ministeriets folk, siger Poul Gerhard Kristiansen.

– Ministeren har selv stillet et lovforslag, der skal afprøve mulighederne for at afholde elektroniske valg. Vi har ikke nogen fælles holdning til E-valg, men vi har den holdning, at hvis man kan afholde valg elektronisk – hvis de tekniske muligheder og den påkrævede sikkerhed er til stede – så kan man også samle vælgererklæringer elektronisk. Det giver ikke mening at foreslå E-valg og samtidig bevare de eksisterende regler til at opnå opstillingsberettigelse, argumenterer de fem partier i brevet til Margrethe Vestager.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu