Smartphones kan let inficeres med vira – sådan sikrer du den

13. november 2015 09:52 | Af: Ritzau Fokus
 
Smartphones kan let inficeres med vira - sådan sikrer du den
Det kan være en god idé at sikre sin smartphone, da den let kan inficeres med vira. Foto: Colourbox
Del:
Det kan være en god idé at sikre sin smartphone, da den let kan inficeres med vira. Foto: Colourbox

Det kan være en god idé at sikre sin smartphone, da den let kan inficeres med vira. Foto: Colourbox

Der findes mange former for antivirusprogrammer til din smartphone, men er de overhovedet nødvendige? Det giver tre eksperter svaret på her.

Vi bruger vores smartphones hver dag, og for mange er den fuldstændig uundværlig. Men fordi vi bruger den så meget, og har så mange personlige oplysninger liggende på telefonen, forsøger nogen også at udnytte det.

Man kan derfor beskytte sig via forskellige antivirusprogrammer, men er det overhovedet nødvendigt?

Ifølge Niels de Boissezon, der er mobilekspert og chefredaktør på Mobilsiden.dk, er det ikke noget, man behøver at gøre, hvis man benytter de officielle platforme.

– Hvis du benytter dig at apps fra både Apples og Googles egne app-stores, så er du så godt som sikker på, at der ikke kommer noget skidt ind på din telefon – medmindre du selvfølgelig selv opsøger det, siger Niels de Boissezon til Ritzau Fokus.

Og ifølge mobileksperten er det forskelligt fra Apple til Android, hvordan du selv kan udsætte din telefon for fare.

– På IOS (Apple) kan du selv opsøge problemerne ved at jailbreake telefonen (man omgår Apples sikkerhedsprotokoller red.). Og når man gør det, så udstiller man sig også for en risiko.

– Det skal dog siges, at Apple er gået ind og har fjernet alt, der hedder antivirusprogrammer fra App Store, så man kan ganske enkelt ikke installere det på sin iPhone.

Pas på tredjepart

– I Android har brugeren til gengæld selv mulighed for at udsætte sig for fare uden at jailbreake telefonen. Inde i indstillingerne kan man nemlig klikke ja til at installere apps fra tredjepartskilder, og gør man det, så kan det være nyttigt at have et antivirusprogram, siger Niels de Boissezon.

Han fortæller også, at der kan være problemer ved at installere apps via andre butikker end App Store og Google Play. Eksempelvis har Amazon selv en side, hvor du kan hente apps, men her er det altså på egen risiko.

Ifølge to andre eksperter er truslen mod smartphones i øjeblikket ikke særlig stor. Men det skal man ikke lade sig narre af. Spørger man Henrik Larsen, chef for it-sikkerhedstjenesten DK-CERT, er sikkerheden på telefonen noget, vi kommer til at tage mere alvorligt i fremtiden.

– Vi har en stigende trussel mod mobile enheder, og det er virkelig et område, hvor vi kommer til at se problemer fremover. Jeg vil endda kalde det et overset område, siger Henrik Larsen.

Det vil derfor ikke skade, at man allerede nu installerer et antivirusprogram til sin telefon for derfor at være på forkant.

Men det kan også være fornuftigt at installere programmerne, da mange at nutidens antivirusprogrammer også har vigtige funktioner, hvis du eksempelvis får stjålet mobilen.

Det fortæller David Jacoby, der er security researcher hos verdens største cybersikkerhedsvirksomhed, Kaspersky Lab.

– Der er ikke særlig meget malware (ondsindede programmer) for telefoner i øjeblikket, men det er heller ikke det vigtigste, siger han.

– Vi ser en større trussel ved, at du enten mister eller får stjålet din telefon eller tablet. Her kan programmerne hjælpe ved at forstærke sikkerhedsindstillingerne i telefonen, så man for eksempel kan blokere den, hvis du mister den. Det vil mange i hvert fald foretrække, siger David Jacoby.

 

/ritzau/FOKUS

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu