ANNONCE

Smider du det her i skraldespanden? Det er farligt

5. november 2018 06:04 | Af: Newsbreak.dk

Det har været årsage til flere brande hos renovationsselskab.

Smider du det her i skraldespanden? Det er farligt
Eksplosionsfaren er ikke sjov at arbejde i nærheden af. Foto: Scanpix.

Spraydåser med hårlak, kædeolie, lightergas virker som brandbomber, når de kommer i nærheden af ild. Og det giver problemer i RenoNords sorteringsanlæg. Dagligt findes spraydåser i affaldsselskabets anlæg, og tre gange har dåserne antændt brande i affaldet på anlægget.

– Det ér farligt affald. Og når det er farligt affald, så skal det jo ikke i genanvendelsescontainere, siger Henrik Kirkegaard til DR Nordjylland. Han er miljø- og udviklingschef hos RenoNord.

Problemet opstår, når spray- og gasdåser presses med det øvrige metalaffald.

Her kan der opstå gnister. Og når gnisterne kombineres med gas fra dåserne, kan det udløse en mindre eksplosion.

Dét har i sommerens løb ført til tre mindre brande på anlægget.

– Sorteringsfolkene forsøger at holde øje i mængderne på båndet, men det er svært at opdage det hele, og i værste fald kan hele anlægget brænde, siger driftsleder Johnny Winther.

Det er ubehageligt for personalet

I havesæsonen i sommer var der mange gas-dåser, og op mod jul kommer der lightergas-dåser, men ellers er det især almindelige spray-dåser. Ifølge Henrik Kirkegaard ser personalet nogle dage flere end 100 spraydåser.

– Og så er det selvfølgelig klart, at det er ubehageligt for personalet at stå i nærheden af det her, som der er en latent eksplosionsfare ved, siger han til DR Nordjylland.

Udviklingschefen understreger, at gas- og spraydåser ikke hører til i skraldespanden. Han opfordrer derfor borgere til ikke at smide spray-dåser ud sammen med husholdningsaffaldet. Dåserne skal i stedet afleveres på genbrugspladser.

Sorteringsanlægget i Aalborg Øst modtager plast og metal fra husstande i kommunerne Jammerbugt, Mariagerfjord, Aalborg, Rebild, Hjørring og Brønderslev.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu