Smitsom leverbetændelse kan være i omløb

4. marts 2013 15:37 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Smitsom leverbetændelse kan være i omløb
Billede mangler

21 danskere har de seneste tre og en halv måned fået konstateret smitsom leverbetændelse, hepatitis A. Hos Statens Serum Institut, som har registreret tilfældene, har man endnu ikke fundet en umiddelbar forklaring på smitten, men mistænker et såkaldt fødevarebårent udbrud.

 

Normalt bliver danskere smittet med hepatitis A under en udlandsrejse eller via en »person-til-person«-smitte. Sådan forholder det sig imidlertid ikke nødvendigvis med dette udbrud, oplyser SSI, som siden november har registreret tilfældene i forskellige dele af Danmark.

Virus fra seks af patienterne viser sig ud fra analyser at være identiske, og det tyder på en fælles smittekilde, som ifølge SSI »muligvis er en fødevare af lang holdbarhed«.

Får man symptomer som feber, kvalme, opkast, mavesmerter og gulsot, opfordrer SSI danskerne til straks søge læge. Desuden kan man være smittet, hvis ens urin blive mørk, mens afføringen bliver lys, lyder det fra SSI.

»De fleste voksne kan få disse symptomer i én til flere uger, hvorefter de har overstået infektionen og er immune. Børn kan have lettere symptomer. Det er vigtigt, at patienter med symptomer på leverbetændelse søger læge med henblik på korrekt diagnose,« skriver SSI i en pressemeddelelse

Ligeledes opfordrer de til, at landets praktiserende læger er ekstra opmærksomme på symptomer og anmelder eventuelle tilfælde hurtigst muligt til Sundhedsstyrelsen med henblik på at finde frem til det mulige sygdomsudbrud.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu