ANNONCE

Smittekilde fundet: Har du spist dette?

9. oktober 2020 14:29 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Myndighederne har fundet årsagen til et udbrud af tarmbakterien shigella.

44 danskere blev syge med den ubehagelige tarmbakterie shigella, før Statens Serum Institut (SSI) i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet nu har fået styr på udbruddet.

De 13 blev indlagt på hospitalet.

Shigella er en bakterie, der forårsager mave-tarminfektionen shigellose.

Styr på det

Nu meddeler Fødevarestyrelsen, at smittekilden er fundet.

Størstedelen af patienterne havde nemlig spist frisk mynte, købt hos lokale grønthandlere og bazarer i og omkring Københavnsområdet

– Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde bakterier og virus, men dette kan forekomme i sjældne tilfælde. Dette udbrud er en god anledning til at huske forbrugerne på, at friske krydderurter altid skal vaskes grundigt, inden man spiser dem, siger epidemiolog Luise Müller fra SSI i en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen.

– Efterforskningen peger på mynte fra udlandet som kilde til dette udbrud. Arbejdet har båret præg af, at der manglede fakturaer hos de lokale grønthandlere. Frisk mynte har kort holdbarhed, så heldigvis er mynten ikke længere på markedet. Der er derfor ikke risiko for, at flere forbrugere bliver smittet, siger Beredskabschef Nikolas Kühn Hove fra Fødevarestyrelsen.

Hvad skal du gøre, hvis du har spist frisk mynte?

Den forurenede mynte er ikke længere i butikkerne. Selvom man skulle have spist frisk mynte købt i august-september, anses risikoen for at være blevet smittet med shigellose for meget lille.

Hvis man ikke har haft symptomer, som er forenelige med shigellose, eller hvis man har haft symptomer, som er gået over af sig selv, skal man ikke foretage sig noget. Ved vedvarende symptomer eller tvivlsspørgsmål kan man henvende sig til sin egen læge.

Diarré og ubehag

Infektionen med shigella er en akut maveinfektion, der kendetegnes ved almen utilpashed, diarré og ondt i maven – eventuelt kvalme, opkast og feber af nogle dages varighed.

Den går oftest over af sig selv.

I sjældnere tilfælde kan sygdommen vise sig som dysenteri.

Sådan smitter den

Smitte sker overvejende via mad eller drikkevand, men man kan også smitte hinanden, fx ved seksuel kontakt.

Shigella er ikke udbredt i Danmark og erhverves oftest i forbindelse med udlandsrejse. Ingen af de smittede i dette udbrud har dog været i udlandet.

Ved tidligere udbrud med shigella i Danmark har udenlandske madvarer været synderen.

I 2007 blev 215 syge af at spise forurenede, importerede minimajs. Et andet udbrud skete i 2009, hvor smittekilden viste sig at være importerede sukkerærter fra Kenya, oplyser Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu