ANNONCE

Smitten stiger på dansk plejehjem

14. juni 2020 10:19 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Antallet af smittede er steget siden fredag.

Smitten stiger på dansk plejehjem
Det er regeringens hensigt, at en offensiv teststrategi skal tage hensyn til "de mest sårbare" i samfundet, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) 12. maj på et pressemøde. Men ifølge plejehjemsledere kniber det med at få testet personale i ældresektoren løbende, skriver Politiken. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Antallet af coronasmittede på VendelboCentret i Sindal er stigende, skriver DR søndag morgen. Nyheden om, at sygdommen havde ramt ældrecentret, kom frem lørdag. Da skrev Nordjyske, at antallet af smittede medarbejdere var fire.

Det er sket efter kommunen tirsdag aften fik besked om at en sygeplejerske på plejecentret er testet positiv for coronavirus. Alle medarbejdere og beboere blev derfor testet.

Den nye status fra lørdag aften er, at antallet af smittede medarbejdere er steget fra fire til ni, og at der derudover er fem ansatte hjemsendt med symptomer. Der er fortsat en enkelt beboer testet positiv. To beboere har fået konstateret symptomer, skriver DR.

– Udviklingen er stærkt bekymrende, og vi gør alt, hvad vi kan, for at finde ud af, hvad omfanget i virkeligheden er via de tests, som medarbejdere og ansatte har fået taget i fredags, siger direktør for Hjørring Kommunes Sundheds-, Ældre- og Handicapforvaltningen Leif Serup til DR Nordjylland.

Han er endnu ikke i besiddelse af de samlede antal prøvesvar. De sidste kommer i løbet af søndag.

– Vi tager selvfølgelig de forholdsregler, vi skal, med den viden, vi har nu. Men det er klart, at vi selvfølgelig har brug for at vide, om der er flere smittede. Der kan jo gå folk rundt, som er smittede, men ikke har symptomer, siger han.

Systematisk test?

I allerhøjeste grad er det flest ældre, der i Danmark dør efter at være blevet smittet med coronavirus. Mange af dem bor på netop plejehjem og ældrecenter. Herhjemme er 35 procent – i alt 210 – coronarelaterede dødsfald sket blandt plejehjemsbeboere.

Derudover er der indtil videre konstateret coronasmitte på 117 plejehjem, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), der opgør statistik og følger udviklingen af Covid-19 og smitte med coronavirus. 83 procent af alle danske dødsfald kan dog relateres til patienter, der har haft en underliggende sygdom.

Selv om coronavirus er udbredt på plejehjem i Danmark og i udlandet, kniber det med at få testet personale i ældresektoren med jævne mellemrum. Ifølge en rundspørge, som Politiken Research har gennemført blandt 400 plejehjemsledere, har 53 procent af landets plejehjem ingen planer om løbende at teste de ansatte.

68 procent af plejehjemslederne svarer også, at de heller ikke har planer om løbende at teste beboerne, og det vækker bekymring og kritik i patient- og personaleorganisationer.

– Det er utilfredsstillende. Vi har allerede set smittekatastrofer på plejehjem, og det er altså ikke kun i Sverige, men også i Danmark. Test er en vigtig faktor i at undgå at få smitten ind på plejecentrene, siger Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen, til Politiken.

Også fagforbundet FOA, der repræsenterer de ansatte på plejehjemmene, er utilfreds med testniveauet.

– Vi mener, at det er en fejl. Det gør vi af den årsag, at vi kan se, at vi åbner mere og mere op for samfundet, og at vi også åbner ældreområdet mere og mere op. Derfor bliver vi også nødt til at have en mere aggressiv teststrategi, siger formand i social- og sundhedssektoren hos FOA Torben Klitmøller Hollmann til Ritzau.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu